Piškotová roláda s domácí zavařeninou

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

piskotova_rolada

Sladké se u nás doma jí hlavně večer, jako tečka po večeři (jakkoli je jasné, že to příliš zdravé není…). Čas od času se ale stává, že si teprve s blížícím se večerem uvědomím, že včera poslední zbytky koláče nebo bábovky zmizely a že tudíž nic sladkého nemáme. Tu otázku slyším už teď: My nic sladkého opravdu už nemáme?

Pro podobné případy je jedním ze skvělých řešení jednoduchá piškotová roláda s dobrou domácí zavařeninou, samozřejmě nějakou pikantní 🙂 Jedno z nejjednodušších a hlavně nejrychlejších pečení, co znám. Chce to jen osvědčený recept a trochu toho grifu, aby plát těsta byl rovnoměrně silný a mechově nadýchaný, aby roláda před potřením zavařeninou a zavinutím byla upečená tak akorát, aby byla dobře zarolovaná, ale ne zase moc, aby náplň nevytékala.

Já si oblíbil postupem času jednoduchý trik, kdy se piškotový plát úplně nedopeče, je pevný jen tak, aby šel zavařeninou snadno potřít a bez problémů a rizika prasknutí zarolovat. A pak se zavařeninou potřená a zavinutá roláda dá do trouby ještě velmi krátce, je nejvýše na tři minutky dopéct.

Na piškotovou roládu s domácí zavařeninou jsem si vzpomněl zrovna dnes. Sladké se včera totiž dojedlo a vánoční cukroví u nás musí odpočívat až do Štědrého dne 🙂 Takže nejspíš se ke slovu dostane právě ona jednoduchá, lehká, ale velmi vděčná roláda. Jen s domácí rybízovou zavařeninou, bez krému, tedy kaloricky zas až tak ne velká bomba, což je fajn, vzhledem k tomu, co všechno na stůl o nadcházejících svátečních dnech přijde 🙂

img-0544
Piškotová roláda s domácí zavařeninou

Piškotová roláda s domácí zavařeninou

  • doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 10 minut pečení
  • obtížnost: středně obtížné

suroviny:

na těsto:

  • 100 g hrubé mouky
  • 5 vajec
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • kůra z 1 bio citronu
  • špetka soli

do rolády:

  • 300 g pikantnější domácí zavařeniny

na posypání:

  • moučkový cukr

na vymazání pečícího papíru:

  • máslo

postup:

Nejdřív nechám předehřát troubu na 220 stupňů. Velký plech vyložím papírem na pečení a ten po celé ploše důkladně potřu máslem.

Žloutky oddělím od bílků, z bílků s trochou soli ušlehám tužší sníh. Potom ručním šlehačem v druhé, větší míse nejdřív ušlehám žloutky s krupicovým i vanilinovým cukrem do světlé, husté a hladké pěny. Do ní zašlehám postupně rostlinný olej, citronovou kůru a nakonec hrubou mouku, Na závěr opatrně, ale dobře vmíchám připravený sníh z bílků.

Těsto zlehka rozetřu stejnoměrně po celé ploše na vymazaný papír a dám péct do rozehřáté trouby na 5 až 7 minut do světlejší, růžové barvy. Zda je těsto dostatečně pevné, vyzkouším špejlí. Troubu nevypínám.

Na ještě horké těsto po celé ploše rovnoměrně rozetřu zavařeninu a roládu podélně hned zaroluji. Na papíru dám roládu, spojem dolů, dopéct zpět do trouby na 3 minuty.

Upečenou roládu nechám dobře vychladnout na kuchyňské mřížce. Před podáváním ji posypu moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Vejce i olej vyndám z lednice asi hodinu předem, při samotné přípravě těsta by měly mít pokojovou teplotu. Také zavařenina by měla mít pokojovou teplotu, po natření piškotu studenou zavařeninou by horké těsto z trouby mohlo „spadnout“.
  • Důležitá je hustota zavařeniny, která by neměla být ani moc řídká, protože by z krajů rolády vytekla, ale ani moc hustá, protože by se na horký piškotový plát špatně roztírala. Pokud je zavařenina příliš hustá, předem ji rozšlehám s trochou rumu, naopak příliš řídkou zavařeninu zahustím trochou nastrouhaného perníku nebo rozdrcených piškotů.
  • Někdy tuto roládu po závěrečném zapečení potírám i zvrchu a posypu trochou kokosu nebo mletými ořechy.
  • Na talířku při podávání často plátky nakrájené rolády doplním kopečkem šlehačky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *