Jednoduchost jak stvořená pro úplného kuchyňského začátečníka, dále přímo kosmická rychlost přípravy a v neposlední řadě při triviálnosti receptu až nečekaně lahodná chuť. To jsou hlavní trumfy téhle polévky, která přicházívá ke slovu ve chvílích té nejtíživější časové tísně. Celerová polévka se sýrem a osmaženým chlebem vám naprosto spolehlivě vytrhne trn z paty. 🙂
Celer ani cibule přitom snad v žádné špajzce nemůže chybět, stejně tak v lednici zvlášť pro Čechy tak typický tavený sýr. Pravda, nad ním tu a tam někdo ohrne nos, když tvrdí, že zvlášť na vaření může tavený sýr použít snad jen barbar. Podobnými názory se ale rozhodně nenechte zviklat, byla by to škoda. Následující polévka je totiž skutečně velmi dobrá. 🙂
Celerová polévka se sýrem a osmaženým chlebem
- doba přípravy: asi 15 minut + 15 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 300 g bulvy celeru
- 2 středně velké žluté cibule
- 2 stroužky česneku
- 1200 ml zeleninového vývaru
- 100 g taveného sýra bez příchuti
- mletý černý pepř
- sůl
- 2 lžíce natrhaných lístků řapíkatého celeru
- 3 krajíce celožitného chleba
- 2 lžíce rostlinného oleje
postup:
Oloupanou cibuli i oloupaný a očištěný celer nakrájím na středně velké klínky, oloupu a nahrubo posekám stroužky česneku. Vše zaleju zeleninovým vývarem, opepřím, osolím a dám asi na 15 minut vařit. Mezitím na oleji opeču celožitný chléb, pokrájený na menší kostky.
Vývar s celerem, cibulí a česnekem trochu zchladím, přidám do něj tavený sýr a tyčovým mixérem polévku dobře promixuji. Pak už jen přihřeju a v případě potřeby dosolím nebo dopepřím.
V talířích polévku sypu nahrubo natrhanými lístky řapíkatého celeru a připravenými krutony.
Ještě něco k tomu:
- Celožitný chléb můžete samozřejmě nahradit jiným slaným pečivem, v případě této polévky jsou ale mým favoritem tyto krutony. 🙂
- Nemáte-li po ruce řapíkatý celer, polévku posypte trochou posekané pažitky, hladkolisté petrželky nebo třeba bazalky.