Pomazánky se těší stálé oblibě hlavně kvůli svojí rychlé přípravě a nevyčerpatelnému počtu možných chuťových kombinací. Nabídnout se dají jak třeba ke svačině, tak i jako večeře, jsou ale také spolehlivým řešením pohoštění nečekané návštěvy. Já mám pomazánky ale rád ještě z dalších přinejmenším dvou důvodů: Poskytují obrovské možnosti pro zkoušení, hledání a improvizování, tedy pro to, co mě na vaření baví snad nejvíc, a v neposlední řadě mohu do pomazánek zužitkovat nejrůznější zbytky z ledničky nebo mrazáku a vykouzlit tak často nečekané a originální pomazánkové premiéry. 🙂
Také následující pomazánka vznikla během chvíle váhání, co narychlo a snadno připravit k večeři z toho, co je v lednici „jen“ běžně k mání. I díky spojení s čerstvým domácím kváskovým celožitným chlebem měla tato pomazánka velký úspěch. 🙂
Salámová pomazánka s celerem
- doba přípravy: asi 15 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 150 g polosuchého salámu vcelku
- 100 g másla
- 100 g taveného sýra bez příchuti
- 150 g jemně strouhaného celeru
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 2 zelené lahůdkové cibulky
- čtvrt lžičky cukru moučky
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Salám zbavený slupky umelu na masovém mlýnku a vidličkou utřu s máslem, taveným sýrem, jemně nastrouhaným celerem, majonézou, hořčicí, na drobno nakrájenými zelenými cibulkami, cukrem, mletým černým pepřem a solí.
Ještě něco k tomu:
- Místo másla můžete použít margarín, například Ramu nebo Perlu.
- Nemáte-li po ruce zelené lahůdkové cibulky, použijte jednu menší červenou, případně žlutou cibuli.