Prý nejoblíbenější newyorské pečivo

Přílohy Slané pečivo Vegetariánské

 // 

Bagely

Bagely mně zůstávaly dlouho utajeny. Přiznávám, léta jsem neměl o nich ani potuchy. Až po listopadové revoluci, když hlavně ve velkých městech se začaly jak houby po dešti brzy objevovat malé pekárničky, jsem v jedné z nich, na pražském Újezdu objevil do té doby u nás nezvyklé, lákavě vypadající bochánky s dírou uprostřed, posypané nejrůznějšími semínky. Pochopitelně jsem neodolal a ještě cestou domů je ochutnal. Bomba! Oproti našim gumovým rohlíkům, na které jsme před listopadem byli zvyklí, sice trochu hutnější, ale krásně křupavé, lehce sladko slané a tuze jedlé. A přímo lákající k rozkrojení a naplnění nejrůznějšími dobrotami, tak jak záhy začaly být i u nás v nejrůznějších kavárničkách, bistrech a čajovnách docela běžně k vidění. Ostatně právě tak, tedy lákavě naplněné jsem bagely v ohromně široké nabídce později viděl i v New Yorku, jejich zaslíbeném městě, které bagely prý ve světě proslavilo nejvíc.

Hned od svého prvního seznámení s bagely jsem si je do zmíněné, dnes už neexistující pražské pekárny chodil kupovat pokaždé, když jsem se ocitl aspoň jen trochu v její blízkosti. K domácí přípravě bagelů jsem se ale ještě řadu let poté neodhodlal. A udělal jsem chybu. Ač to vypadá, že bagely nebudou pro upečení doma vůbec snadným úkolem, už třeba jen kvůli jejich nezvyklému předváření ještě před samotným pečením, opak je pravdou. Nejde o nic až tak obtížného, domácí bagely zvládne každý, kdo má v kuchyni, kolem trouby a pokud možno i kynutého těsta aspoň pár kroků za sebou.

Bagely můžete podávat prakticky všude tam, kde běžné housky, rohlíky nebo dalamánky. Po rozříznutí a naplnění z nich vykouzlíte skvěle vypadající a náramně dobrou svačinu, studenou večeři nebo efektní pohoštění.

 

Bagely

  • doba přípravy: asi 30 minut + celkem asi 120 minut kynutí + asi 20 minut pečení
  • obtížnost: středně obtížné
  • počet kusů: 10

 

suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 8 g sušeného droždí (1 sáček)
  • 1 vejce
  • 30 g rostlinného oleje
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 lžíce cukru
  • špetka mletého černého pepře
  • půl lžičky soli

 

na povaření bagelů:

  • 3 lžíce cukru

 

na posypání bagelů před pečením:

  • semínka (mák, sezam, kmín, tykev, slunečnice, len…)

 

postup:

Hladkou mouku proseji do hnětací mísy, vmíchám instantní droždí, cukr, špetku mletého černého pepře a sůl, přiliji rostlinný olej a v jen mírně vlažné vodě rozšlehané vejce. V robotu uhnětu těsto, které se musí přestat lepit na stěny mísy a které je hladké. Těsto nechám pod utěrkou kynout asi 90 minut, svůj objem by mělo zdvojnásobit.

Vykynuté těsto rozdělím na 10 stejně velkých dílů, které vyválím do kuliček. Ty nechám asi 20 minut odpočívat.

Potom postupně z každé kuličky vytvaruji bagel: Mokrým prstem do středu kuličky udělám otvor a několikrát těstem kolem pohybujícího se prstu opatrně zatočím, aby se otvor v těstě zvětšil asi na 5 centimetrů. (Případně si pomohu dvěma mokrými prsty a jimi otvor v bagelu na požadovanou velikost roztáhnu). Takto vytvarované bagely ukládám po pěti na dva pechy, vyložené pečícím papírem a nechám ještě asi 10 minut odpočinout.

Mezitím velký, široký kastrol zpola zaplním vodou, přivedu ji k varu a vsypu do ní cukr. Postupně do vody opatrně vkládám bagely, současně ne víc ne tři, protože při vaření nabydou. Bagely povařím jen krátce, zhruba 2 minuty, v polovině času je ve vodě otočím. Povařené a odkapané bagely vracím zpátky na plech, vyložený pečícím papírem.

Povařené a ještě mokré bagely na plechu posypu semínky. Bagely peču v troubě, vyhřáté na 220 stupňů asi 20 minut, v polovině času plechy v troubě prohodím. Hotové bagely jsou lehce zlatavé a na poklep zní dutě.

 

Ještě něco k tomu:

  • Máte-li rádi trochu pikantnější chuť, můžete do těsta na bagely přidat špetku mletého černého pepře.
  • Nezapomínejte, že bagely při přípravě nakynou. Na jejich povaření je proto důležité použít co možná nejširší kastrol a bagelů do vařící vody nedávat víc, než tři najednou, jinak se po zvětšení zdeformují. Stejně tak bagely nedávejte na plech těstě vedle sebe, na receptové množství neváhejte použít doporučené dva plechy.
  • Rozříznuté bagely můžete plnit krémovým a tvrdým sýrem, šunkou nebo jinou uzeninou, ale i třeba uzeným lososem nebo nejrůznějšími pomazánkami a vše doplnit zeleninou, například listem salátu nebo několika tenkými kolečky červené cibule.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *