Rychlá ovocná bublanina od babičky

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

Když se skoro už dovářel oběd, babička mě poslala na zahrádku natrhat trochu třešní, mirabelek, rybízu nebo třeba angreštu. A světe div se, hned po obědě nesla na stůl pekáček s ještě vlažnou bublaninou. Voňavou, nadýchanou, zlehka pocukrovanou. Ano, je to přesně ta 🙂

Rychlá ovocná bublanina

Právě tuhle bublaninu jsem nepekl už hodně dlouho, prostě jsem nějak na ten recept pozapomněl. Až tento týden… Když se nám doma neplánovaně sešly dva kilové pytlíky s hroznovým vínem a já uvažoval, co s ním, z paměti se mně vynořil právě tehle recept. I s hroznovým vínem byla ta tradiční babiččina bublanina fakt skvělá 🙂

Rychlá ovocná bublanina

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 35 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 250 až 300 g ovoce
  • 200 g polohrubé mouky
  • půl sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • špetka soli
  • 100 g rostlinného oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce rumu

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Formu vytřu máslem a vysypu hrubou moukou, troubu nechám předehřát na 160 stupňů. Ovoce omyju, v případě potřeby odpeckuju a nechám okapat. Mouku proseju společně s kypřícím práškem. Do dalších dvou větších misek rozdělím vejce na bílky a žloutky, ke žloutkům přidám krupicový i vanilinový cukr, k bílkům špetku soli.

Ručním mixérem nejdřív ušlehám z bílků tuhý sníh. Pak mixérem utřu vejce se žloutky do hladší pěny, trvá to asi 10 minut. K žloutkové pěně přileju rostlinný olej a znovu prošlehám. Přisypu moučnou směs, mixérem promíchám, přileju velmi mírně vlahé mléko a rum a znovu dobře mixérem promíchám. Nakonec už jen kuchyňskou stěrkou zlehka do těsta zapracuju sníh z bílků.

Těsto přeleju a urovnám do připravené formy a rovnoměrně pokladu ovocem. Dám péct do předehřáté trouby asi na 30 až 35 minut do sytě zlatavé barvy. Špejlí vyzkouším jestli je koláč dobře upečený.

Upečený koláč nechám při pokojové teplotě vychladnout. Podávám posypaný moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin vystačí na kulatou formu o průběru asi 28 centimetrů.
  • Ovoce používám podle sezóny a toho, co mám zrovna po ruce. Pokud je šťavnatější, obalím je trochu v hrubé mouce, díky tomu do těsta nepropadne.
  • Velmi podobná, ale s trochu jinými poměry jednotlivých ingrediencí, je tato rychlá bublanina s rybízem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *