Rybízová bublanina

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

rychla_bublanina_0

Ve dnech, kdy i u nás už pozvolna začínáme vyhlížet, kdy a kolik se letos urodí rybízu, jsem v mrazáku sáhnul po poslední krabičce zamrazených, sytě červených kuliček z loňska. Zásoby vystačily akorát 🙂 Jsou pryč, jen ještě ve špajzu čekají tuším dvě, tři skleničky domácí rybízové zavařeniny.

Tak trochu jako návnadu na letošní sklizeň rybízu (nemáme ho pod okny moc, jen pár keříků, ale i tak je to obírání bobulek ze stonků docela otravné), tedy jako návnadu na letošní otrhání rybízu jsem sáhnul po receptu na velmi jednoduchou, osvědčenou a dobrou bublaninu. Je hotová jedna dvě a i po pár dnech je pořád docela nadýchaná a „nerozblemcaná“, tak jako se to u některých šťavnatějších ovocných koláčů občas stává… Taky se už těšíte na letošní rybíz? 🙂

rychla_bublanina_1
Rychlá bublanina s rybízem

Rychlá bublanina s rybízem

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • asi 300 g červeného rybízu
  • 290 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • polovina kypřícího prášku do pečiva
  • 100 g mléka
  • 100 g rostlinného oleje
  • kůra z 1 bio citronu
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Troubu nechám rozpálit na 180 stupňů. Do dna velké dortové formy přivřu pečící papír, vnitřek formy včetně papíru na dně vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Do mísy proseji polohrubou mouku společně s kypřícím práškem, přidám špetku soli a sypkou směs promíchám.

Do jiné, větší mísy odvážím krupicový cukr, přisypu vanilinový cukr a vyklepnu vejce. Ručním šlehačem ušlehám do světlé, úplně hladké pěny, trvá to asi deset minut. Přidám citronovou kůru a rostlinný olej a prošlehám, dokud se olej s pěnou dobře nespojí. Pak přiliji ještě mléko a znovu vše dobře prošlehám. Nakonec přisypu připravenou mouku s kypřícím práškem a šlehačem krátce, ale dobře promíchám.

Těsto urovnám do připravené formy a rovnoměrně pokladu rybízem nebo jiným ovocem. Dám péct do vyhřáté trouby asi na 35 až 40 minut. Upečená bublanina má zlatavě hnědou barvu a její okraje se od formy začínají oddělovat, zda je hotovo, se přesvědčím pomocí špejle.

Upečenou bublaninu nechám ve formě trochu zchladnout, pak odeberu boky formy a na kuchyňské mřížce nechám vychladnout úplně, Pak teprve přesunu ze dna formy na tác a nakonec vytáhnu i papír na pečení.

Při podávání sypu moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Dortovou formu na toto množství těsta požívám o průměru asi 26 centimetrů. Dno formy vykládám pečícím papírem i přes to, že forma je teflonová, s upečeným koláčem se při přendavání na tác totiž lépe manipuluje.
  • Pokud použiji ovoce z mrazáku, nechám je rozmrznout jen zpola.
  • Přesná doba pečení je hodně závislá nejen na samotné troubě, ale i na šťavnatosti použitého ovoce.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *