Těsto s tvarohem mě ve výsledku už nejednou překvapilo. A nutno hned dodat, že pokaždé příjemně! Ať už v podobě sladkých nebo slaných knedlíků, tvarohových bábovek, koláčů, vánoček, štol či třeba dortů z tvarohového těsta. Přidaný tvaroh zkrátka dává těstu, respektive pečivu nový, mnohdy předem ne úplně přesně tušený rozměr.
Podobné to je i s následujícím francouzským tvarohovým koláčem s hruškami. Je dost netradiční, už třeba jen tím, že podávat se dá i horký, čerstvě upečený, i když neméně dobrý je i studený v dalších dnech. Chutná mně moc na něm především kombinace vláčného tvarohového těsta s citrónovou kůrou a šťavnatými hruškami. A pokud chceme být u nás doma hodně rozmařilí, ke klínku tohoto koláče přidávám kopeček šlehačky nebo vanilkové zmrzliny. Hodí se k němu náramně. 🙂
A ještě jedna nezanedbatelná přednost tohoto koláče: Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá!
Francouzský tvarohový koláč s hruškami
- doba přípravy: asi 25 minut + asi 45-55 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 300 g cukru krupice
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 200 g oleje
- 250 g měkkého tvarohu
- 4 vejce
- 1 bio citrón
- 1 vanilkový lusk
- špetka soli
- 3 hrušky
na vymazání a vysypání formy:
- tuk
- hrubá mouka
na posypání hotového koláče:
- moučkový cukr
postup:
Ideální pro tento koláč je větší kulatá dortová forma, tedy o průměru 26 nebo 28 centimetrů. Dno formy vyložím pečícím papírem, boky formy vymažu tukem a vysypu hrubou moukou.
Mouku i cukr proseju do větší mísy nebo do hnětací mísy od robotu a smíchám s práškem do pečiva. Přidám nastrouhanou kůru z pečlivě omytého bio citrónu, vyškrábnutý obsah vanilkového lusku, tvaroh, vejce rozšlehaná v oleji a špetku soli. Těsto důkladně prohnětu, bude husté a trochu lepivé.
Těsto pomocí kuchyňské stěrky urovnám do připravené formy. Omyté hrušky rozčtvrtím, vyjmu z nich jadřince a rovnoměrně jimi pokladu těsto řeznou plochou nahoru. Každou čtvrtku hrušky do těsta asi z poloviny zatlačím.
Koláč vložím do trouby, vyhřáté na 180 stupňů a peču 45 – 55 minut. Upečený koláč je sytě zlatavý, zapíchnutou špejli vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta. Upečený koláč hned vyndám z formy a na kuchyňské mřížce nechám trochu zchladnout, před podáváním sypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Tvaroh pro tento koláč se hodí hladký, nehrudkovitý. Pokud takový není, přidejte do něj lžíci nebo dvě mléka a tvaroh s ním pečlivě rozšlehejte. V nejhorším případě můžete hrudkovitý tvaroh propasírovat přes cedník.
- Nemáte-li po ruce vanilkový lusk, do těsta přidejte jeden vanilinový cukr a o to méně použijte cukru krupicového.
- Hrušky pro tento koláč vybírejte ne úplně zralé a rozměklé. Místo hrušek můžete vyzkoušet i podobný koláč s jablky.