Symbióza kuřete a kysaného zelí v jednom jídle je zcela jistě nejen u nás doma dobře známou, poměrně oblíbenou a tudíž nikoli jednorázovou záležitostí. Naposledy mně to připomněla jedna z fotek na sociálních sítích a následná debata pod ní. Přispěl jsem zkušeností, že osvědčeným kořením pro onen zelokuřecí svazek je jalovec. A společně s následným polknutím jsem si hned uvědomil, že doma v mrazáku vlastně čekají už delší dobu na zpracování kuřecí stehna a také poslední zbytek loňského kysaného zelí.
Nadcházející víkend se navzdory létu docela ochladilo, a tak tím spíš bylo rozhodnuto ve prospěch ne úplně lehkého jídla: Po dlouhé době zase bude kuře, pečené na zelí. To bych ale nebyl já, abych nevyzkoušel nějakou obměnu. A tak vznikla následující varianta, v níž doporučovaný jalovec nahradila chuťově výraznější směs koření. Kuřecí stehna jsem v koření obalil, asi dvě hodinky nechal marinovat a potom ještě před samotným pečením přihodil štědrou dávkou čerstvého libečku, kterého i letos máme pod okny víc než dost. A ke slovu se dostala i nedopitá láhev bílého vína 🙂
Výsledek? S chlupatými knedlíky to vážně nemělo chybu! 🙂
Kořeněné kuře pečené na vinném kysaném zelí
- doba přípravy: 20 minut + asi 2 hodiny odležení nakořeněného masa + asi 75 minut pečení
- náročnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 kuřecí stehna
- 600 g kysaného zelí
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sádla
- 50 g špeku
- 1 až 2 lžíce krupicového cukru
- 6 lžic nasekané natě čerstvého libečku
- 1 lžíce celého kmínu
- 100 ml bílého vína
kořenící směs na obalení masa:
- 1 lžička sušeného česneku
- půl lžičky kurkumy
- půl lžičky mletého koriandru
- dvě špetky mletého sušeného zázvoru
- dvě špetky mletého hřebíčku
- špetka mletého muškátového květu
- špetka chilli
- půl lžičky mletého kmínu
- půl lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička soli
postup:
Nejdříve si připravím kořenící směs na marinování masa důkladným promícháním všech sypkých a namletých či nadrcených ingrediencí, tedy sušeného česneku, kurkumy, koriandru, sušeného zázvoru, hřebíčku, muškátového květu, chilli, kmínu, černého pepře a také soli.
Kuřecí stehna omyji pod studenou vodou, dobře osuším a ze všech stran stejnoměrně obalím v připravené směsi koření. Takto připravená stehna dám asi dvě hodiny odležet do lednice.
Kysané zelí trochu vyždímám a pokrájím. Listy opraného libečku nasekám nahrubo, cibuli oloupu a nahrubo nakrájím, na drobné kostičky nakrájím špek. Troubu nechám rozehřát v programu horkovzduch na 160 stupňů.
Na dno silnostěnného kastrolu rozetřu lžíci sádla, na ni rovnoměrně rozložím kysané zelí, posypu cukrem, připravenou nakrájenou cibulí, cukrem a celým kmínem, zaleji bílým vínem a rovnoměrně posypu asi polovinou nasekaného libečku.
Na takto připravený podklad rozložím vedle sebe nakořeněná a odležená kuřecí stehna, posypu je rovnoměrně druhou polovinou libečku a také nakrájeným špekem.
Kastrol zakryji poklicí a dám péct na 60 minut, během pečení maso se zelím nepodlévám ani nepřelévám výpekem. Po hodině sundám poklici, teplotu v troubě zvýším na 220 stupňů a horkovzduch přepnu na program konvenční pečení. Takto nechám péct ještě asi 10 minut, aby maso mělo zlatavou barvu.
Ještě něco k tomu:
- Množství cukru upravte podle toho, jak hodně máte zelí kyselé.
- Místo bílého vína můžete kuře se zelím před počením podlít černým pivem.
- Čerstvý libeček mimo sezonu nahraďte dvěma lžícemi sušeného, který rovnou přimíchejte do sypké kořenící směsi.
- Pokud nemá vaše trouba program horkovzduch, namísto 160 pečte při 180 stupních.
- Jako příloha se hodí chlupaté knedlíky, knedlíky houskové nebo bramborové, ale i lokše nebo chléb, ideálně domácí kváskový.