Skořicoví šneci

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

skoricove-sneky-2

Taky se u vás ochladilo? Na jihu Čech se dnes ráno na rozkvetlé stromy začal docela nečekaně sypat sníh. A prý má ještě přituhnout. Co dělat, přece jen je teprve polovina dubna. A navíc, vše kolem nás je dobré přijímat tak, jak jak to je, pokud není v našich silách to změnit…

Co ovšem změnit určitě jde, a to docela snadno, je to, čím člověk potěší chuťové buňky svoje a svých blízkých. A tak mě dnes napadlo, že v téhle zimě budou docela dobrou sladkou mňamkou skořicové šneky, které jsem už docela dlouho nepekl a které báječně doplní hrnek horkého čaje pro zahřátí. A navíc nádherně provoní skořicí naše venkovské stavení 🙂

Říká se jim taky švýcarky nebo františky, ve Švédsku, kde kvůli jejich velké oblibě prý dokonce existuje Den skořicových šneků, jsou to kanelbullar. Skořicová náplň šneků je jen jedna z možných, stejně tak se hotoví šneci někdy ještě zdobí cukrovou nebo i jinou polevou. Já mám ale ty „obyčejné“, jen se skořicí a bez polevy asi nejraději, nejen pro jeji opojnou vůni 🙂 Pár slov o dalších variantách náplně šneků, stejně jako i o jejich možných polevách je pod receptem.

Jak jsou skořicoví šneci opravdu moc dobří, tak mají jednu nevýhodu: Brzy začínají tvrdnout. Myslím ale, že dřív, než to stihnou, tak ze stolu zmizí 🙂 Tím spíš, že nejlepší jsou ještě vlahé.

skoricove-sneky-1
Skořicoví šneci

Skořicoví šneci

  • doba přípravy: asi 30 minut + celkem asi 150 minut kynutí
  • obtížnost: snadné
  • počet kusů: 24

suroviny:

na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 25 g čerstvého droždí
  • 100 g másla
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžička kůry z bio citronu
  • 1 lžička soli

na náplň:

  • 100 g másla
  • 6 lžic krystalového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 3 lžičky mleté skořice
  • půl lžičky mletého kardadomu
  • 10 dětských piškotů

na podsypání těsta při vyválení:

  • hladká mouka

na potření a posypání šneků:

  • 1 vejce
  • 1 lžička studené vody
  • 3 lžíce třtinového cukru

postup:

Do mísy od robotu proseju hladkou mouku, mléko velmi mírně ohřeju, jen asi na teplotu 35 stupňů. Do mouky udělám důlek, do něj nasypu prosátý moučkový cukr, na ten rozdrobím droždí a zaliju asi polovinou mléka. Vidličkou trochu promíchám s okolní moukou a pod utěrkou nechám při pokojové teplotě vzejít kvásek, trvá to asi 15 až 20 minut.

Do hnětací mísy k vzešlému kvásku přidám zbytek vlahého mléka, dobře změklé máslo, mletý kardamom, lžičku kůry, ostrouhanou z dobře omytého bio citronu a také sůl. V robotu uhnětu hladké, lesklé a skoro nelepivé těsto, což trvá zhruba 10 až 15 minut. Uhnětené těsto zakryju v míse utěrkou a při pokojové teplotě nechám asi hodinu a tři čtvrtě kynout, během té doby těsto asi dvakrát pomocí kuchyňské stěrky propracuju.

Mezitím připravím náplň, na kterou v menší misce pomocí vidličky dobře promíchám změklé máslo s krupicovým a vanilinovým cukrem, mletou skořicí a kardamomem a jemněji rozdrcenými dětskými piškoty.

Vykynuté těsto ještě trochu kuchyňskou stěrkou propracuju a vyklopím na velmi lehce pomoučený vál. Těsto vyválím do pravidelného obdelníku o velikosti zhruba 30 x 45 centimetrů a rovnoměrně potřu připravenou máslovou náplní.

Potřený plát těsta sroluju do role, ve směru od delší strany. Roli těsta otočím na vále spojem dolů a postupně ji ostrým nožem rozkrájím na 24 šneků. Ty naplocho rozložím na dva plechy, vyložené pečící fólií nebo pečícím papírem. Přikryju je druhou fólií nebo papírem a nechám při pokojové teplotě ještě asi 30 minut nakynout.

Mezitím troubu nechám rozehřát na 190 stupňů v programu horkovzduch a připravím si i vejce na potření, které rozšlehám se lžičkou vody.

Vykynuté šneky potřu připraveným vejcem a rovnoměrně posypu třinovým cukrem. Oba plechy najednou dám péct do rozehřáté trouby asi na 12 minut, dokud šneci nezezlátnou. Pomocí špejle vyzkouším, zda je těsto dobře upečené.

Upečené šneky nechám trochu zchladnout na kuchyňské mřížce.

Ještě něco k tomu:

  • Při použití sušeného droždí je ho třeba 1 sáček, tedy 8 gramů, kvásek není nutné aktivovat.
  • Na vyválení těsta používám svoji oblíbenou sklokeramickou desku, na kterou se těsto prakticky nelepí.
  • Abych měl všechny šneky pokud možno stejně široké (je to mimo jiné důležité kvůli jejich stejnoměrnému upečení), rozkrojím stočenou roli těsta nejdřív na polovinu, obě půlky pak znovu na poloviny a ještě jednou na poloviny, nakonec každý z osmi dílů na třetiny. Toto je nejjednodušší způsob, jak mít každý ze 24 šneků stejný 🙂
  • V cizině vejcem potřené šneky těsně před pečením často sypou takzvaným perlovým cukrem, ten má hrubší strukturu a v horku se nerozpouští. U nás je perlový cukr špatně k sehnání, šneky proto sypu cukrem třtinovým. Pokud nemám ani ten, použiju cukr bílý krystalový
  • Pokud trouba nemá program horkovzduch, při klasickém horním a dolním ohřevu se při 200 stupních peče každý plech zvlášť.
  • Místo skořicové náplně je možné zvolit i jinou, třeba ořechovou, povidlovou nebo makovou.
  • Pokud se upečené a vychladlé šneky ještě rozhodnu podávat s polevou, rozšlehám na ni asi 100 gramů moučkového cukru, 5 gramů másla, 1 větší lžíci mléka, špetku soli a 1 lžičku javorového sirupu. Použít na polevu je možné i stejné díly smíchaného mascarpone a plnotučného tvarohu, ochucené vanilinovým cukrem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *