Potraviny se u nás doma nikdy nevyhazovaly, a když, tak jen ty prokazatelně zkažené, pokud se tak výjimečně stalo. Mám to odjakživa zkrátka v krvi, možná proto, že za mého dětství, ale občas i v pozdějších dobách bylo hlouběji do kapsy. Ostatně už za našich babiček se říkávalo zpracovat poctivě každé prase od čumáčku až po ocásek🙂
Veškeré suroviny do kuchyně se v posledních letech snažím maximálně využít tím spíš, že po přestěhování na venkov se mně do rukou dostávají ve stavu, o němž se mně ve velkoměstě mohlo jen zdát: prvotřídně čerstvé, často právě utržené na zahrádce nebo ze stromu, získané od sousedů, od místních farmářů, ale třeba také z okolních luk nebo lesů.
A tak se ve špajzu letos také ocitla naše první, doma vypěstovaná červená řepa, a to pochopitelně včetně bohaté, svěží a naprosto zdravé natě. Hned jsem si vzpomněl, že jsem kdysi kdesi narazil na zmínku o „špenátu“ z listů červené řepy, a tak jsem se do toho pustil:-)
I případě natě červené řepy se mně osvědčil můj oblíbený recept, podle kterého už léta připravuji klasický zelený špenát, ať už z listů nebo z protlaku – z toho hlavně v dřívějších dobách. Žádná jíška, jen zahuštění trochou zlatavě osmažené strouhanky, žádná smetana, jen trochu mléka. A dost česneku:-)
A tak se talíře se špenátem z natě červené řepy ocitly u nás na stole. Tenhle špenát, nebo spíš „špenát“ je vážně moc dobrý, chuťově se od toho pravého až tak moc neodlišuje, a je prý také moc zdravý. Skvělý byl i zatím naposledy, jako příloha, když jsem k němu upekl bramborové placky se škvarkami. Možná to pro někoho může vypadat jako gastronomická extravagance, ale věřte, že to přinejmenším za zkoušku stojí:-)
Špenát z natě červené řepy
- doba přípravy: 20 minut + asi 15 minut dušení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- čerstvá nať ze 2 větších nebo 3 středních bulev červené řepy
- 2 středně velké cibule
- 2 lžíce másla
- 2 hrstičky strouhanky
- 1 dcl mléka
- 1 velká palice česneku
- dvě špetky strouhaného muškátového oříšku
- mletý černý pepř
- sůl
- asi 1 dcl zeleninového vývaru
postup:
Čerstvou nať z červené řepy, zbavenou stonků dobře omyji a trochu osuším. Cibuli oloupu, nakrájím nadrobno a ve větším širším kastrole orestuji na másle za občasného míchání do sklovata. Pak přisypu strouhanku, kterou za častého míchání osmažím do zlatava.
Cibulovo strouhankový základ zaliji mlékem a přihodím oloupané a nadrobno nasekané stroužky česneku, na tenčí nudličky nakrájenou nať červené řepy, přidám i strouhaný muškátový oříšek, osolím a opepřím. Za občasného míchání dusím bez poklice asi 10 až 15 minut, v případě potřeby velmi mírně podlévám zeleninovým vývarem a nakonec ještě dosolím nebo dopepřím.
Podávám jako přílohu, podobně jako dušený špenát.
Ještě něco k tomu:
- Ani stonky od listů červené řepy nevyhazuji, dají se použít třeba v krémových polévkách.