Náš fousek toho má na svědomí už docela dost na to, že mu jsou teprve dva roky; dlužno ale dodat, že ty pozitivní skutky převažují. Naposledy nám díky jedné z komunit na sociálních sítích, která sdružuje majitele českých fousků, získal nové virtuální přátele a mezi nimi i paní Holou. S paní Holou jsme se sice nikdy – alespoň zatím – osobně nepotkali. Ale čile s ní komunikujeme a časem jsme načali i jiná, než ryze fousčí témata. A tak se u nás před pár dny ocitl i recept na nekynutou tvarohovou štolu. Vánoce nevánoce, hned jsem ji upekl. Děkujeme, paní Holá, ta štola je opravdu moc dobrá!
Tvarohová štola podle paní Holé
- doba přípravy: asi 20 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g másla
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 2 vanilinové cukry
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 100 g kandovaného ovoce
- 100 g mandlí
- 100 g rozinek
- 1 lžíce sušené citrónové kůry
- 5 lžic rumu
- rum na namočení rozinek
- špetka soli
na dokončení:
- 50 g másla
- moučkový cukr
postup:
V hlubší míse ručním šlehačem promíchám do kompaktní hladké hmoty tvaroh, vejce, krupicový i vanilinový cukr, změklé máslo a také 5 lžic rumu.
Potom do tvarohové směsi proseji mouku promíchanou s kypřícím práškem do pečiva a solí. Přidám scezené rozinky, které jsem pokud možno den předem namočil v rumu, oloupané a nahrubo posekané mandle, kousky kandovaného ovoce a sušenou citrónovou kůru a vše rukama velmi dobře promíchám a prohnětu.
Těsto urovnám ideálně na sklokeramickém prkénku, na niž se nelepí, do pravidelného obdélníku o rozměrech velkého plechu a o rovnoměrné výšce, ta vyjde zhruba na 3 až 4 centimetry. Potom postupně jednu i druhou delší stranu těsta opatrně podeberu dlouhým nožem a přehnu směrem ke středu, tedy podélné ose obdélníku těsta. Délka tak zůstane stejné, šířka bude zhruba poloviční.
Štolu opatrně přenesu na plech, vyložený pečícím papírem, potřu ji máslem a dám do trouby, předem vyhřáté na 160 stupňů. Peču asi 45 až 50 minut do růžova, dokud špejli, zabodnutou do těsta, nevyndám bez jakýchkoli zbytků těsta. Asi 10 minut před koncem pečení štolu ještě jednou rychle přetřu rozehřátým máslem.
Upečenou štolu hned po vyndání z trouby ještě jednou potřu rozpuštěným máslem a bohatě posypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Tvaroh by měl být hladký, ne s hrudkami. Použijte ten balený ve staniolu, tvarohy ve vaničce jsou málo odstředěné a tudíž do těsta příliš řídké.
- Pokud zapomenu předem namočit rozinky do rumu nebo se k pečení rozhodnu na poslední chvíli, rum i s rozinkami trochu přihřeju v malém kastrůlku, rozinky tak rychleji změknou. Rum se ale nesmí vařit, alkohol by z něj vyprchal.
- Na podobné téma jsem se tady už jednou rozepsal, byla to kynutá vánoční štola.