Švestková bublanina. Ze šlehačky, ale nahrubo

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

svestkova_bublanina

Zvlášť teď, v předvánočním období rozhodně není času nazbyt, jistě budete souhlasit. Ještě štěstí, že po létě nadupaný mrazák velí k odlehčení 🙂 Přizpůsobuji tomu i pečení. A tak jsem tentokrát sáhnul po receptu na velmi rychlou, ale vděčnou bublaninu, abych ušetřil trochu času a také abych zužitkoval aspoň část zamrazených švestek. Upotřebení našla i smetana ke šlehání, která už hrozila zkysnutím.

Těsto téhle bublaniny je netradičně z hrubé mouky. Ta ale v receptu překvapivě dobře funguje, protože ani po několika dnech není koláč rozměklý, jakoby blátivý, tak jak to zvlášť při použití šťavnatějšího ovoce nejednou bývá. Bublanina je tedy dlouho jako čerstvě upečená a navíc skvěle chutná 🙂

Švestková šlehačková bublanina

  • doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 35 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • asi 500 g švestek
  • 400 g hrubé mouky
  • 1 kypřící práček do pečiva
  • 380 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 4 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • půl lžičky sušené pomerančové kůry
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Nejdříve si připravím hrubou mouku, kterou společně s kypřícím práškem do pečiva proseji. Do sypké směsi zamíchám i sušenou pomerančovou kůru a také špetku soli a strouhaného muškátového oříšku. Švestky omyji, rozpůlím a vypeckuji. Hlubší pekáček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám rozehřát na 160 stupňů.

V hlubší míse vyšlehám krupicový a vanilinový cukr s vejci do světlé, hladké pěny. Přiliji smetanu ke šlehání a ještě krátce prošlehám. Pak přisypu připravenou sypkou moučnou směs a vše dobře znovu prošlehám.

Těsto naliji a urovnám do přichystaného pekáčku a rovnoměrně pokladu půlkami vypeckovaných švestek.

Peču v rozehřáté troubě asi 35 minut, dokud těsto nezačne lehce zlátnout a oddělovat se od stěn pekáčku.

Před podáváním řezy bublaniny sypu moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Pro uvedené množství těsta používám pekáček o velikosti 26 x 36 centimetrů.
  • I na tuto bublaninu samozřejmě můžete použít i jiné ovoce.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *