Tak tahle polévka měla u nás doma tak veliký úspěch, že se mně to až ani nechtělo věřit. Prý je tak delikátní chuti, tak skvělá, tak úžasná, jako by byla z restaurace od Pohlreicha. 🙂 Upřímně: Úplně tomu nevěřím, opravdu nic zvláštního na ní totiž skutečně není. Jen cuketa, jedna malá brambora a ještě pár dalších, zcela běžných ingrediencí. Cuketová krémová polévka je přitom hotová natotata a docela i zasytí. Prostě až by se mně chtělo napsat: Nezasloužený úspěch! Uvidíte, jak tomu bude u vás. 🙂
Cuketová krémová polévka
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 15 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 menší cukety
- 1 menší brambora
- 1 středně velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 lžičky provensálského koření
- 1 lžíce másla
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Na másle zpěním oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli. Přihodím očištěné a na kostky nakrájené neoloupané cukety, oloupanou a pokrájenou bramboru a nahrubo nasekané, oloupané stroužky česneku a asi dvě minuty za stálého míchání také orestuji. Pak zaliju vývarem, osolím, opepřím, přidám provensálské koření, přivedu k varu a nechám vařit asi 15 minut. Nechám trochu zchladnout a tyčovým mixerem rozmixuji.
Pak základ polévky dám znovu na plotnu a za stálého míchání přidám smetanu. Dochutím strouhaným muškátovým oříškem a v případě potřeby dosolím a dopepřím. Polévku přihřeju, ale už nevařím.
Ještě něco k tomu:
- K polévce můžete podávat i na troše tuku osmažené kostky staršího chleba a posypat ji pažitkou nebo petrželkou.
- Bramboru do polévky přidejte opravdu jen jednu a malou, jinak by v chuti polévky převládala a místo cuketové byste měli polévku bramborovou.:-)
- V sezóně můžete místo provensálského koření použít čerstvé bylinky, třeba tymián, dobromysl, majoránku nebo saturejku. Čerstvé koření přidávejte až společně se smetanou.