Temně zelená barva brokolice je aspoň pro mě osobně až magicky přitažlivá. Při vybírání zeleniny v regálech obchodů jí proto většinou neodolám. Nelitoval jsem přitom snad ani jednou, naopak.
Úžasně dobrá, úžasně jednoduchá a také úžasně rychlá (a připomeňme, v neposlední řadě i úžasně zdravá!) je třeba brokolice, zapečená s tvarohem a vejci. Až se nechce věřit, že z téhle jednoduché kombinace vznikne tak ohromné jídlo. 🙂
Brokolice zapečená s tvarohem
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut zapékání
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 hlava brokolice
- 250 g měkkého plnotučného tvarohu
- 5 vajec
- 2 zelené naťové cibulky
- 100 g plísňového sýra
- 1 lžíce sušeného oregana
- špetka mleté chilli papričky
- mletý černý pepř
- sůl
na vymazání zapékací mísy:
- máslo
- strouhanka
postup:
Brokolici uvařím na skus a rozeberu na menší růžičky, košťál drobněji pokrájím. Očistěné zelené cibulky drobně posekám, plísňový sýr rozdrobím na drobnější hrudky, obojí přidám k brokolici.
Směs brokolice, cibule a sýra dosolím (opatrně, plísňový sýr bývá dost slaný), opepřím, promíchám a urovnám do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy.
Ve zvláštní misce dobře rozšlehám tvaroh s vejci, trochou soli, pepřem, oreganem a chilli a směsí rovnoměrně přeleju brokolici s cibulí a sýrem. Dám do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 10 minut, pak teplotu snížím na 160 minut a zapékám ještě asi 20 minut. Povrch by měl být zlatavě hnědý, zastrčená špejle by po vytažení měla být bez jakýchkoli zbytků tvarohu.
Podávám s trochou opečených brambor a třeba rajčatovým salátem, popřípadě bez přílohy. 🙂
Ještě něco k tomu:
- Brokolici nejčastěji vařím mírně posolenou v mikrovlnné troubě, nejprve samotné košťály, po zhruba 4 minutách plného výkonu přihodím růžičky a vařím dalších asi 5 minut (na skus). Další možností je brokolici uvařit na páře, časy přípravy jsou jen o něco málo delší, než v mikrovlnce.
- Jako plísňový sýr můžete použít například Nivu nebo Rival.
- V sezóně přidejte namísto sušeného oregana lístky čerstvého.
- Nevegetariáni mohou k směsi brokolice, cibulky a sýra přidat na chuť i trochu anglické slaniny nebo třeba menší kousek dobré klobásy. 🙂