Vaflovači jsem se dlouho bránil, pokládal jsem jej za zbytečnost. Existuje přece tolik různých moučníků a dezertů, které vafle hravě zastíní, nehledě na to, že já osobně si na sladké moc nepotrpím… A navíc: Když jsme se před pár lety stěhovali z města na venkov, i řady daleko potřebnějších kuchyňských spotřebičů a nádobí jsem se musel kvůli podstatně menší kuchyni zbavit.
Ale pak se to stalo. Do ruky se mně dostala jedna kuchařka, kde jsem objevil hned několik receptů na velmi lákavě vyhlížející vafle. Stačila moje letmá zmínka a hned druhý den jsem zbrusu nový vaflovač dostal jako velké překvapení 🙂
Od té doby i u nás doma pečeme vafle, které jsme si prakticky okamžitě oblíbili. A to zdaleka nejen sladké, ale i slané. Teď už na tuhle belgicko francouzskou pochoutku nedám dopustit. Vafle míváme dvakrát, třikrát za měsíc, většinou k víkendové snídani. Skvělé jsou vafle i jako docela rychlé malé pohoštění pro návštěvy. Z vaflovače se přitom dá vykouzlit prakticky nekonečně mnoho chuťových variací, a tak stále zkouším nové a nové kombinace. Nicméně osvědčených a oblíbených receptů vaflí mám už několik. A právě ty si teď sem na blog ukládám 🙂
Na prvním místě jsou pochopitelně vafle sladké, takové ty hodně křupavé 🙂
Křupavé vafle
- doba přípravy: asi 15 minut + 10 minut odležení těsta + pečení vaflí
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 2 až 4
suroviny:
- 50 g másla
- 125 g polohrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- půlka vanilinového cukru (10 g)
- půl lžičky kypřícího prášku do pečiva (asi čtvrtina sáčku)
- špetka soli
- 15 g rostlinného oleje
- 50 g mléka
- 50 g perlivé vody
- 1 vejce
k podávání:
- ovoce nebo domácí zavařenina
- ochucený tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, šlehačka, zmrzlina nebo čokoládový krém
- ořechy, granko nebo skořice
- moučkový nebo vanilinový cukr, tekutý med nebo javorový sirup, slaný karamel
postup:
Máslo nechám v mikrovlnné troubě, v nádobě k tomu určené, na nejnižší výkon rozpustit tak, aby bylo tekuté, ale jen velmi mírně vlahé.
Mezitím v míse dobře promíchám všechny sypké složky těsta, tedy mouku, krupicový i vanilinový cukr a kypřící prášek do pečiva, přidám i špetku soli.
Do jen velmi mírně vlahého másla metličkou postupně zašlehám rostlinný olej, mléko, perlivou vodu a vejce. Nakonec důkladně vmíchám připravenou sypkou moučnou směs. Těsto na vafle nechám asi 10 minut odležet.
Vafle postupně upeču v opravdu dobře rozehřátém vaflovači.
Ještě něco k tomu:
- Všechny ingredience na vafle předem nechám ohřát na pokojovou teplotu, mléko používám lehce vlahé. Jinak těsto ve vaflovači dobře nevyběhne a vafle nebudou dobře nadýchané.
- Vafle budou ještě křupavější, pokud se pečou o pár okamžiků déle, než je potřeba.
- Během pečení vaflí ukládám ty hotové na kuchyňskou mřížku, aby se z nich odpařila přebytečná vlhkost a byly křupavé. Upečené hotové vafle lze teplé udržet asi hodinu na roštu ve velmi mírně vyhřáté troubě, zhruba na 60 stupňů.
- Vaflovač musí být na počátku pečení každé várky vaflí vždy dobře rozehřátý, jinak se hotové vafle k němu mohou přilepit. Pokud je teflonová plocha vaflovače nepoškozená, vaflovač (kromě prvního použití) není třeba vymazávat. Těsta se do vaflovače snažím dávat jen tolik, aby po zaklopení nevyteklo. Během pečení se vaflovač snažím otvírat co možná nejméně. Po pečení vaflovač nečistím saponátem, ale teflonovou plochu jen vytírám papírovými utěrkami.
Dostávám se k dalšímu receptu. Moji velkou oblibu si získaly i vafle na slano, zvlášť ty sýrové 🙂
Sýrové vafle
- doba přípravy: asi 15 minut + 10 minut odležení těsta + pečení vaflí
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 2 až 4
suroviny:
- 30 g másla
- 60 g čedaru
- 110 g hladké mouky
- 15 g kukuřičného škrobu
- půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
- čtvrt lžičky jedlé sody
- půl rovné lžičky soli
- mletý černý pepř
- 190 g kefíru
- 1 vejce
- 1 lžíce jemně nasekané nati hladkolisté petrželky
k podávání:
- pomazánkové nebo ochucené bylinkové máslo, rozhuda, žervé
- vejce naměkko, na hniličku nebo míchaná, sýr, šunka, rozpečená anglická slanina, uzený losos
- čerstvá zelenina, olivy
- dušený špenát
postup:
Máslo nechám v mikrovlnné troubě, v nádobě k tomu určené, na nejnižší výkon rozpustit tak, aby bylo tekuté, ale jen velmi mírně vlahé.
Mezitím do mísy nastrouhám sýr a přisypu mouku, promíchanou s kukuřičným škrobem, kypřícím práškem do pečiva a jedlou sodou, přidám i sůl a čerstvě mletý černý pepř a vše dobře zamíchám.
Do jen velmi mírně vlahého másla metličkou postupně zašlehám vejce a kefír, pak důkladně vmíchám připravenou sypkou moučnou směs i petrželovou nať. Těsto na vafle nechám asi 10 minut odležet.
Vafle postupně upeču v opravdu dobře rozehřátém vaflovači.
Ještě něco k tomu:
- Všechny ingredience na vafle předem nechám ohřát na pokojovou teplotu.
- Mouku občas použiji zčásti špaldovou nebo celozrnnou, podle chuti a aktuálního stavu zásob ve spíži.
- Místo čedaru lze použít i jiný sýr, například goudu, jindy zase sáhnu po sýru typu Balkán nebo s modrou plísní. Dobrý do vaflového těsta je ale i italský Grana Padano nebo parmazán.
- Podle toho, co mám zrovna po ruce, někdy kefír nahradím podmáslím nebo kyselým mlékem.
- Velký prostor pro improvizaci je u slaných vaflí i v bylinkách a dalším koření. Do těsta na vafle je místo petrželky možné přidat nasekanou bazalku, pažitku nebo například špetku libečku. Mimo sezónu používám bylinky sušené. Dobrá je třeba i špetka chilli.
- K ochucení slaných vaflí někdy použiji i nějakou pikantnější domácí, třeba cuketovou nebo dýňovou hořčici, dobrá je i papriková pasta nebo harissa. Do těsta je možné přidat i trochu jemně strouhané kořenové zeleniny nebo nadrobno posekané natě z lahůdkové cibulky.
A konečně třetí recept. Podobně jako palačinky nebo lívance z pohankové mouky mám pro její výraznější, jakoby zemitější chuť moc rád i pohankové vafle.
Pohankové vafle
- doba přípravy: asi 15 minut + 10 minut odležení těsta + pečení vaflí
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 2 až 4
suroviny:
- 110 g pohankové mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vejce
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 dcl mléka
k podávání:
- ovoce nebo domácí zavařenina
- ochucený tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, šlehačka, zmrzlina nebo čokoládový krém
- ořechy, granko nebo skořice
- moučkový nebo vanilinový cukr, tekutý med nebo javorový sirup, slaný karamel
postup:
V míse promíchám všechny sypké složky těsta, tedy pohankovou mouku, cukr a kypřící prášek do pečiva, přidám i špetku soli.
V rendlíku prošlehám vejce s rostlinným olejem a mlékem a vliji do sypké moučné směsi. Pak těsto na vafle dobře promíchám a nechám asi 10 minut odležet.
Vafle postupně upeču v opravdu dobře rozehřátém vaflovači.
Ještě něco k tomu:
- Všechny ingredience na vafle předem nechám ohřát na pokojovou teplotu, mléko používám lehce vlahé.
- S vynechám cukru je uvedené těsto z pohankové mouky moc dobré i na vafle slané.