Bábovkové téma je prakticky nevyčerpatelné, jakkoli se to nezdá. Ta dnešní bábovka to jen dokazuje. Je méně obvyklá: s kompotem. Nejenže na řezu vypadá efektně, velmi neobvykle a její chuť šťavnaté kousky ovoce velmi ozvláštňují. Je ale i vítaným „pomocníkem“, když ve špajzce objevíte zastrčené starší kompoty, které je třeba co nejdřív spotřebovat.
Já naposledy právě takhle použil několik zapomenutých skleniček zavařených třešní, kterým přitom ani po několika letech nic nebylo. A protože třešňový kompot je přece jen trochu méně výrazné chuti, přihodil jsem do těsta i malou hrst kandované citrónové kůry. Pusťte se do toho i vy! 🙂
Bábovka s kompotem
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 90 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 300 g moučkového cukru
- 1 vanilinový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- kůra z 1 biocitrónu
- špetka soli
- 4 vejce
- 2 dl oleje
- 1 dl mléka
- 500 g scezeného kompotovaného ovoce
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
na posypání hotové bábovky:
- moučkový cukr
postup:
Nejdříve si scedím kompotované ovoce, v případě potřeby jej vypeckuji a pokrájím na menší, stejně velké kousky. Větší formu na bábovku vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
Prosátou mouku a moučkový cukr smíchám s vanilinovým cukrem, kypřícím práškem a špetkou soli. V jiné větší míse vejce s olejem ušlehám ručním šlehačem do hustší pěny, přidám mléko a kůru, ostrouhanou z omytého biocitrónu a ještě krátce prošlehám. Přidám směs mouky a cukru a ručním šlehačem propracuji v husté tekuté těsto.
Třetinu těsta naliju do vymazané a vysypané formy, na ni rozložím asi třetinu ovoce. To zaliju další třetinou těsta, na které opět rozložím třetinu ovoce. Následuje zbytek těsta a na něj zbytek ovoce.
Bábovku vložím do trouby vyhřáté na 150 stupňů a peču ji asi 80 až 90 minut. Hotovou bábovku poznám pomocí špejle, kterou po zapíchnutí do středu těsta musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.
Upečenou bábovku nechám trochu zchladnout, vyklopím ji na kuchyňskou mřížku a nechám vystydnout úplně. Před podáváním sypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Kompotované ovoce je dobré použít míchané, dva druhy postačí. Ideálně by mělo být barevně odlišné, vhodné není úplně rozměklé ovoce. Peckovité ovoce, například třešně nebo švestky samozřejmě předem vypeckujte. Ovoce můžete doplnit i trochou kandované citrónové kůry nebo třeba rozinkami či brusinkami.