Zčernaly vám banány?

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Voňavá banánová bábovka s ořechy

Krom řady dalších účinků banány prý zlepšují náladu, potlačují zasmušilost a zmírňují depresi. Ať je to jak chce, pokud vám banány doma přezrají, určitě by byla škoda je vyhodit, jakkoli jsou černé a rozměklé. Náladu vám určitě zvedne přinejmenším tahle bábovka. Náramně jednoduchá, vláčná, voňavá. Zkuste ji! 🙂

Voňavá banánová bábovka s ořechy

  • doba přípravy: asi 15 minut + pečení asi 50 – 60 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 4 přezrálé menší banány
  • 120 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 150 hladké špaldové mouky
  • 150 g cukru krupice
  • velká hrst jader vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • půl prášku do pečiva
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 bio citrónu
  • půl lžičky soli
  • sádlo a hrubá mouka na vysypání formy

postup:

Sádlem vymažu a hrubou moukou vysypu bábovkovou formu. Smíchám obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sůl, na menší kousky posekané ořechy, ostrouhanou kůru z omytého bio citrónu a vyškrábnutý obsah vanilkového lusku. Ve druhé větší míse rozšlehám elektrickým šlehačem s metličkami do řidší pěny mléko s vejci, přidám oloupané banány a ve směsi je jen mírně vidličkou rozmačkám, přiliju rozpuštěné a zchladlé máslo. Do této směsi přisypu připravené smíchané sypké součásti těsta a elektrickým šlehačem velmi krátce promíchám. Těsto, které by mělo být hladké a hustší, s malými kousky banánů a ořechů, vliju a urovnám do připravené formy a dám péct do trouby na 180 stupňů. Po asi 25 minutách teplotu stáhnu na 150 stupňů a peču ještě dalších asi 25 minut. Upečenou bábovku poznám, když do ní zapíchnu špejli a vytáhnu ji beze zbytků těsta. Bábovka by měla mít tmavší zlatohnědou barvu. Upečenou bábovku asi po deseti minutách z formy vyklopím, nechám na mřížce vychladnout a pocukruju.

Voňavá banánová bábovka s ořechy

Ještě něco k tomu:

  • Pokud nemáte špaldovou mouku, můžete ji nahradit pšeničnou hladkou moukou. V tomto případě ji tedy v těstě bude celkem 300 gramů.
  • Když nemáte po ruce vanilkový lusk, použijte vanilinový cukr a o jeho váhu snižte receptové množství cukru krupice.
  • Pokud by bábovka ještě uvnitř nebyla dopečená (zjistíte to špejlí) a přitom byla už na povrchu dost tmavá, můžete ji dopékat přikrytou alobalem nebo pečícím papírem.
  • Když vám bábovka nejde vyklopit, obalte formu na chvíli utěrkou namočenou ve studené vodě.

    Voňavá banánová bábovka s ořechy

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *