Krom řady dalších účinků banány prý zlepšují náladu, potlačují zasmušilost a zmírňují depresi. Ať je to jak chce, pokud vám banány doma přezrají, určitě by byla škoda je vyhodit, jakkoli jsou černé a rozměklé. Náladu vám určitě zvedne přinejmenším tahle bábovka. Náramně jednoduchá, vláčná, voňavá. Zkuste ji! 🙂
Voňavá banánová bábovka s ořechy
- doba přípravy: asi 15 minut + pečení asi 50 – 60 minut
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 4 přezrálé menší banány
- 120 g másla
- 150 g hladké mouky
- 150 hladké špaldové mouky
- 150 g cukru krupice
- velká hrst jader vlašských ořechů
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- půl prášku do pečiva
- 1 vanilkový lusk
- kůra z 1 bio citrónu
- půl lžičky soli
- sádlo a hrubá mouka na vysypání formy
postup:
Sádlem vymažu a hrubou moukou vysypu bábovkovou formu. Smíchám obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sůl, na menší kousky posekané ořechy, ostrouhanou kůru z omytého bio citrónu a vyškrábnutý obsah vanilkového lusku. Ve druhé větší míse rozšlehám elektrickým šlehačem s metličkami do řidší pěny mléko s vejci, přidám oloupané banány a ve směsi je jen mírně vidličkou rozmačkám, přiliju rozpuštěné a zchladlé máslo. Do této směsi přisypu připravené smíchané sypké součásti těsta a elektrickým šlehačem velmi krátce promíchám. Těsto, které by mělo být hladké a hustší, s malými kousky banánů a ořechů, vliju a urovnám do připravené formy a dám péct do trouby na 180 stupňů. Po asi 25 minutách teplotu stáhnu na 150 stupňů a peču ještě dalších asi 25 minut. Upečenou bábovku poznám, když do ní zapíchnu špejli a vytáhnu ji beze zbytků těsta. Bábovka by měla mít tmavší zlatohnědou barvu. Upečenou bábovku asi po deseti minutách z formy vyklopím, nechám na mřížce vychladnout a pocukruju.
Ještě něco k tomu:
- Pokud nemáte špaldovou mouku, můžete ji nahradit pšeničnou hladkou moukou. V tomto případě ji tedy v těstě bude celkem 300 gramů.
- Když nemáte po ruce vanilkový lusk, použijte vanilinový cukr a o jeho váhu snižte receptové množství cukru krupice.
- Pokud by bábovka ještě uvnitř nebyla dopečená (zjistíte to špejlí) a přitom byla už na povrchu dost tmavá, můžete ji dopékat přikrytou alobalem nebo pečícím papírem.
- Když vám bábovka nejde vyklopit, obalte formu na chvíli utěrkou namočenou ve studené vodě.