Gladiátoři jej prý jedli, aby si udrželi dobrou formu, ženy ve starém Římě zase kvůli štíhlé postavě. Dnes se o fenyklu mluví jako o zelenině budoucnosti či zelenině labužníků. V nákupních koších zatím příliš často není vidět a to je určitě škoda. Hlíza fenyklu má nejen velmi příjemnou, jemně kořenitou a svěží chuť a také vůni, ale obsahuje i hodně vitamínů, minerálů a vlákniny. Skvěle se hodí nejen do salátů, ale dá se i vařit, dusit, zapékat a grilovat. Samostatnou kapitolou jsou pak semena fenyklu, která se používají do omáček, k rybě nebo třeba do chlebového těsta a také se z nich vaří léčivý čaj.
Následující salát je opravdu výtečný a hodí se nejen jako svačina či předkrm, ale podávat jej můžete i coby lehkou večeři, třeba s jedním, dvěma plátky knäckebrotu.
Těstovinový salát s vejci a fenyklem
- doba přípravy: asi 25 minut + 60 minut odležení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 250 g těstovin farfalle (motýlků)
- 1 střední bulva fenyklu
- 1 větší kapie
- 1 rajče
- 1 zelená cibulka
- polovina malé červené cibule
- 2 – 3 lžíce čerstvé posekané bazalky
- 4 vejce
- 2 lžíce jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 1 stroužek česneku
- půl lžičky cukru moučky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
postup:
Těstoviny uvařím al dente, na skus, nechám okapat a vychladnout. Vejce uvařím natvrdo, tedy 10-12 minut po vložení do vařící vody, nechám je vychladnout a oloupu. Zeleninu omyju, bulvu fenyklu nakrájím na tenká čtvrtkolečka, stejně tak jadřince zbavenou kapii, červenou cibuli a rajče. Jemně posekám naťovou cibulku a lístky bazalky. Vychladlá vejce rozdělím kráječem vajec na plátky. Připravím dresink salátu, tedy dobře prošlehám jogurt, majonézu, sůl, utřený stroužek česneku, čerstvě mletý pepř a cukr. Do hotového dresinku opatrně vmíchám těstoviny a všechny nakrájené ingredience. Salát dám do lednice asi na hodinu odležet.
Ještě něco k tomu:
- Na kvalitě, tedy i ceně těstovin nikdy nešetřete, rozdíl v chuti oproti těm levným je propastný.
- Druh těstovin můžeme zaměnit, ovšem pokud možno za typ, který bude svým tvarem dobře „vázat“ dresink salátu – vhodné jsou tedy i fusilli (vřetena), případně penne, cavarappi, rigatoni nebo campanelle.
- Bazalku se snažíme použít zelenou, sušenou jen v případě krajní nouze.