Zelenina labužníků: fenykl

Malá jídla Vegetariánská

 // 

fenykl

Gladiátoři jej prý jedli, aby si udrželi dobrou formu, ženy ve starém Římě zase kvůli štíhlé postavě. Dnes se o fenyklu mluví jako o zelenině budoucnosti či zelenině labužníků. V nákupních koších zatím příliš často není vidět a to je určitě škoda. Hlíza fenyklu má nejen velmi příjemnou, jemně kořenitou a svěží chuť a také vůni, ale obsahuje i hodně vitamínů, minerálů a vlákniny. Skvěle se hodí nejen do salátů, ale dá se i vařit, dusit, zapékat a grilovat. Samostatnou kapitolou jsou pak semena fenyklu, která se používají do omáček, k rybě nebo třeba do chlebového těsta a také se z nich vaří léčivý čaj.

Následující salát je opravdu výtečný a hodí se nejen jako svačina či předkrm, ale podávat jej můžete i coby lehkou večeři, třeba s jedním, dvěma plátky knäckebrotu.

Těstovinový salát s vejci a fenyklem

  • doba přípravy: asi 25 minut + 60 minut odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 250 g těstovin farfalle (motýlků)
  • 1 střední bulva fenyklu
  • 1 větší kapie
  • 1 rajče
  • 1 zelená cibulka
  • polovina malé červené cibule
  • 2 – 3 lžíce čerstvé posekané bazalky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 stroužek česneku
  • půl lžičky cukru moučky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

postup:

Těstoviny uvařím al dente, na skus, nechám okapat a vychladnout. Vejce uvařím natvrdo, tedy 10-12 minut po vložení do vařící vody, nechám je vychladnout a oloupu. Zeleninu omyju, bulvu fenyklu nakrájím na tenká čtvrtkolečka, stejně tak jadřince zbavenou kapii, červenou cibuli a rajče. Jemně posekám naťovou cibulku a lístky bazalky. Vychladlá vejce rozdělím kráječem vajec na plátky. Připravím dresink salátu, tedy dobře prošlehám jogurt, majonézu, sůl, utřený stroužek česneku, čerstvě mletý pepř a cukr. Do hotového dresinku opatrně vmíchám těstoviny a všechny nakrájené ingredience. Salát dám do lednice asi na hodinu odležet.

Těstovinový salát s fenyklem a vejci

Ještě něco k tomu:

  • Na kvalitě, tedy i ceně těstovin nikdy nešetřete, rozdíl v chuti oproti těm levným je propastný.
  • Druh těstovin můžeme zaměnit, ovšem pokud možno za typ, který bude svým tvarem dobře „vázat“ dresink salátu – vhodné jsou tedy i fusilli (vřetena), případně penne, cavarappi, rigatoni nebo campanelle.
  • Bazalku se snažíme použít zelenou, sušenou jen v případě krajní nouze.

Napsat komentář