Když doma poprvé měli na stole tuto verzi u nás tolik oblíbeného bramboráku, dokonce zazněl názor, že tenhle je snad ještě lepší, než bramborák klasický, tedy ten smažený na pánvi. No, není divu – následující varianta, připravovaná v troubě v pekáčku, obsahuje oproti té „pánvičkové“ jeden výrazný bonus navíc: totiž škvarky. 🙂 Chválu sklízí zcela jistě právě proto. 🙂 Přitom i s přidanými škvarky tento bramborák není tak mastný, jako ten smažený. A chutná i studený! 🙂
Bramborák se škvarky z pekáčku
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 750 g brambor
- 1 velká cibule
- 2 palice česneku
- 170 g škvarků
- 3 vejce
- 170 g polohrubé mouky
- 4 lžíce majoránky
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce sádla
na vymazání pekáčku:
- sádlo
- strouhanka
postup:
Do větší mísy nastrouhám oloupané brambory, asi třetinu na nejjemnějším struhadle, zbytek na okurkovém. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, oloupané stroužky česneku protlačené lisem na česnek, vejce, polohrubou mouku, majoránku, celý i mletý kmín, mletý černý pepř, sůl a také škvarky. Ty, pokud jsou větší, nahrubo posekám. Vše dobře promíchám.
Větší pekáček vymažu sádlem, vysypu strouhankou a urovnám do něj připravenou směs z mísy. Povrch rovnoměrně pokladu lžící sádla, rozděleného na vločky. Peču v troubě, vyhřáté na 200 stupňů, asi 30 minut do zlatova. Podávám se syrovým kysaným zelím nebo s nakládanou červenou řepou.
Ještě něco k tomu:
- Tento bramborák je třeba péct v nižší vrstvě těsta, tedy ve větším pekáčku nebo plechu, tak aby nejžádanější křupavá horní vrstva byla co největší. 🙂
- Místo škvarků můžete jako obměnu přidat do těsta měkkou uzeninu nebo houby společně s kostičkami anglické slaniny.
- Vyzkoušejte i kynutou verzi pečeného bramboráku. Asi polovinu kostky droždí necháte vzejít ve dvou lžících vlažné vody, po zamíchání do těsta dáte bramborák přímo v pekáčku do tepla asi na necelou hodinu vykynout.