Čalamáda z paprik a cukety

Ostatní Sezónní Vegetariánské

 // 

Taky potřebujete zužitkovat poslední kousky letošních cuket? I na naší zahrádce už pomalu končí, ale rozhodně není na co si stěžovat: I letos jsme si cuket užili víc než dost 🙂

Zrovna před pár dny jsem dvě cukety zpracoval do opravdu skvostné čalamády, a to podle geniálně jednoduchého receptu. Považuju ho za jeden z nejlepších, co na zeleninové směsi, naložené v octě, znám a co jsem ochutnal. Přiznávám, když tuhle čalamádu do velkého škopku nastrouhám a dochutím, hodně lžic ještě před samotným naplněním do sklenic ujím 🙂 Vážně je moc dobrá!

Čalamáda z paprik a cukety

Čalamáda z paprik a cukety

  • doba přípravy: celkem asi 45 minut + aspoň hodina odležení směsi + asi 25 minut sterilování
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 2 středně velké cukety
  • 1,5 kg paprik
  • 5 větších mrkví
  • 8 větších cibulí
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g lihového octa
  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g soli
  • 150 g olivového oleje
  • 1 lžička mletého černého pepře

postup:

Cukety, papriky i mrkve omyju a nechám okapat. Z cuket odstraním tuhé konce a neoloupané je nahrubo na okurkovém struhadle nastrouhám do většího škopku. Papriky zbavím jádřinců a nakrájím je na tenčí a kratší proužky, k cuketě přidám i všechnu ostatní zeleninu: Z mrkví okrájím zbytky natě a kořínky a nahrubo je nastrouhám, cibule oloupu a nakrájím na tenčí čtvrtkolečka, česnek oloupu a nasekám nahrubo.

Ke směsi zeleniny přidám ocet, cukr, sůl, olivový olej a mletý černý pepř. Vše důkladně promíchám a odložím do chladna aspoň na jednu hodinu.

Čalamádu plním do dobře vymytých sklenic, ty zavřu čistými víčky, nakládám do zavařovacího hrnce a zaleju studenou vodou. Steriluju při 80 stupních 25 minut.

Ještě něco k tomu:

  • Poměr zeleniny je jen přibližný. Přidat je možné i jinou zeleninu, třeba trochu nakrouhaného bílého zelí, ředkvičky nebo patizon. K ochucení je možné přidat i čersté bylinky.
  • Dobu sterilace počítám od dosažení požadované teploty. Při zavařování v troubě sklenice naskládám do hlubokého plechu, napuštěného teplou vodou, nastavím program horký vzduch a teplotu 100 stupňů na 35 minut, dalších 15 minut pak ještě sklenice ponechám ve vypnuté a zavřené troubě.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *