Celozrnné vafle

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

Vaflovač je u nás v permanenci prakticky každý týden. Vafle často míváme k nedělní snídani, s dobrým hustým domácím jogurtem nebo tvarohem a s ovocem, ať už čerstvým nebo třeba s borůvkami z mrazáku, nechybívá ani kopeček šlehačky 🙂

Recepty na vafle jsem si sem už nějaké ukládal, včetně několika slaných verzí. Docela brzy poté, co se nám vaflovač objevil v kuchyni, jsem ale přišel na to, že těsto na vafle může mít prakticky nekonečně mnoho podob a že vafle jsou báječnou příležitostí k rozvíjení fantazie a k improvizaci, kterou i já v kuchyni miluju. S trochou nadsázky se tak dá říct, že vafle dělám pokaždé aspoň trochu jinak 🙂

A tak dnes přidávám na sladké vafle další tři recepty, které u nás doma chutnaly a ke kterým se rád vrátím. Ty první vafle jsou z celozrnné mouky a medu, důležitou roli v nich hraje i kandovaná pomerančová kůra, jsou báječně křehké 🙂

Kefírové celozrnné vafle s medem a pomerančovou kůrou

Kefírové celozrnné vafle s medem a pomerančovou kůrou

  • doba přípravy: asi 15 minut + 10 minut odležení těsta + pečení vaflí
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 2 až 4

suroviny:

  • 200 g kefíru
  • 2 vejce
  • 50 g medu
  • 20 g olivového oleje
  • 100 g celozrnné hladké mouky
  • půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžíce kandované pomerančové kůry
  • 1 lžíce slunečnicových semen
  • půl lžičky mleté skořice
  • špetka soli

k podávání:

  • ovoce nebo domácí zavařenina
  • ochucený tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, šlehačka, zmrzlina nebo čokoládový krém
  • ořechy, granko nebo skořice
  • moučkový nebo vanilinový cukr, tekutý med nebo javorový sirup, slaný karamel

postup:

Do hlubší misky naleju kefír, přidám vejce, tekutý med a olivový olej, vše důkladně ruční metličkou prošlehám.

Do druhé mísy proseju celozrnnou mouku společně s kypřícím práškem do pečiva, přidám nadrobno nasekanou kandovanou pomerančovou kůru, slunečnicová semínka, mletou skořici a sůl, velmi dobře promíchám.

Suchou moučnou směs nasypu k tekuté a ruční metlou dobře prošlehám. Těsto nechám asi 10 minut při pokojové teplotě odpočinout. Mezitím zapnu vaflovač.

Vafle postupně peču v dobře rozehřátém vaflovači do sytě zlatavé barvy.

Ještě něco k tomu:

  • Všechny ingredience na vafle předem nechám ohřát na pokojovou teplotu, mléko používám lehce vlahé. Jinak těsto ve vaflovači dobře nevyběhne a vafle nebudou dobře nadýchané.
  • Vafle budou ještě křupavější, pokud se pečou o pár okamžiků déle, než je potřeba.
  • Během pečení vaflí ukládám ty hotové na kuchyňskou mřížku, aby se z nich odpařila přebytečná vlhkost a byly křupavé. Upečené hotové vafle lze teplé udržet asi hodinu na roštu ve velmi mírně vyhřáté troubě, zhruba na 60 stupňů. 
  • Vaflovač musí být na počátku pečení každé várky vaflí vždy dobře rozehřátý, jinak se hotové vafle k němu mohou přilepit. Pokud je teflonová plocha vaflovače nepoškozená, vaflovač (kromě prvního použití) není třeba vymazávat. Těsta se do vaflovače snažím dávat jen tolik, aby po zaklopení nevyteklo. Během pečení se vaflovač snažím otvírat co možná nejméně. Po pečení vaflovač nečistím saponátem, ale teflonovou plochu jen vytírám papírovými utěrkami.
  • Pokud je med ztuhlý nebo zcukernatělý, nechám ho povolit v mikrovlnné troubě, zapnuté na nejnižší výkon. Med by ale rozhodně neměl být teplý, vajíčka v těstě by se srazila.
  • Místo kandované pomerančové kůry někdy používám i citronovou.

Sytě zlatavou barvu mají i ty následující vafle, a to také kvůli přidanému medu. I v těchto vaflích je – byť jen z části – celozrnná mouka, tentokrát ale špaldová, díky které mají příjemnou, lehce oříškovou příchuť.

Medovo jogurtové vafle

Medovo jogurtové vafle

  • doba přípravy: asi 15 minut + 10 minut odležení těsta + pečení vaflí
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 2 až 4

suroviny:

  • 50 g másla
  • 80 g medu
  • 80 g mléka
  • 100 g hustého řeckého jogurtu
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 50 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky mleté skořice
  • 2 špetky mletého sušeného zázvoru
  • 1 lžíce hrubě drcené sušené citronové kůry
  • 2 špetky soli

k podávání:

  • ovoce nebo domácí zavařenina
  • ochucený tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, šlehačka, zmrzlina nebo čokoládový krém
  • ořechy, granko nebo skořice
  • moučkový nebo vanilinový cukr, tekutý med nebo javorový sirup, slaný karamel

postup:

Máslo nechám v mikrovlnné troubě, v nádobě k tomu určené a na nejnižší výkon rozpustit tak, aby bylo tekuté, ale jen velmi mírně vlahé.

Do hlubší misky dám rozpuštěné máslo, tekutý med, mírně vlahé mléko, řecký jogurt, vejce a vanilkovou pastu, vše velmi dobře ruční metličkou prošlehám.

Do druhé mísy proseju špaldovou i pšeničnou moukou společně s kukuřičným škrobem, kypřícím prášem a jedlou sodou. Přidám mletou skořici, sušený zázvor, sušenou citronovou kůru a sůl, sypkou směs důkladně promíchám.

Suchou moučnou směs nasypu k tekuté a ruční metlou velmi dobře prošlehám. Těsto nechám asi 10 minut při pokojové teplotě odpočinout. Mezitím zapnu vaflovač.

Vafle postupně peču v dobře rozehřátém vaflovači do sytě zlatavé barvy.

Ještě něco k tomu:

  • Všechny ingredience na vafle předem nechám ohřát na pokojovou teplotu.
  • Ztuhlý nebo zcukernatělý med nechám předem povolit v mikrovlnné troubě, zapnuté na nejnižší výkon. Rozpuštěný med musí být jen velmi mírně vlahý.
  • Pokud nemám po ruce vanilkovou pastu, použiju vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku, případně část medu nahradím vanilinovým cukrem.

A je tu dnešní třetí recept a další sladké vafle. Nápad na ně přišel teprve zcela nedávno, když nám v lednici (zase) čekalo na svou chvíli několik cuket 🙂 A musím hned dodat, že i vafle z cukety stojí za vyzkoušení. Jemnost cukety, doplněná skořicí a trochou nastrouhané tonka fozole, si ve vaflích báječně rozumí s nahrubo nalámanými vlašskými ořechy. I v tomto případě je mouka celozrnná.

Cuketové vafle se skořicí a ořechy

Cuketové vafle se skořicí a ořechy

  • doba přípravy: asi 15 minut + 10 minut odležení těsta + pečení vaflí
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 2 až 4

suroviny:

  • 180 g cukety
  • 90 g celozrnnné jemné pšeničné mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 20 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 špetky strouhané tonka fazole
  • špetka soli
  • 2 polévkové lžíce nahrubo rozlámaných vlašských ořechů
  • 50 g kefíru
  • 1 vejce
  • 50 ml rostlinného oleje

k podávání:

  • ovoce nebo domácí zavařenina
  • ochucený tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, šlehačka, zmrzlina nebo čokoládový krém
  • ořechy, granko nebo skořice
  • moučkový nebo vanilinový cukr, tekutý med nebo javorový sirup, slaný karamel

postup:

Cuketu zbavím tuhých konců, omyju, osuším a neoloupanou nastrouhám najemno. V cedníku ji nechám asi 10 minut odkapat, několikrát během té doby promíchám a rukama co možná nejlépe postupně vyždímu.

Během odkapávání cukety proseju do mísy mouku společně s kypřícím práškem a kukuřičným škrobem, přisypu krupicový i vanilinový cukr, skořici, najemno nastrouhanou tonka fazoli a sůl, přidám i nahrubo posekané vlašské ořechy a vše důkladně promíchám.

V jiné, hlubší míse prošlehám ruční metlou kefír, vejce a rostlinný olej. Přidám nastrouhanou, dobře okapanou a vyždímanou cuketu a velmi dobře promíchám. Nakonec přisypu suchou moučnou směs a opět důkladně promíchám. Těsto nechám asi 10 minut odpočinout, mezitím zapnu vaflovač.

V dobře rozehřátém vaflovači postupně upeču vafle.

Ještě něco k tomu:

  • Všechny ingredience na vafle nechám předem ohřát na pokojovou teplotu.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *