Takzvaný cukeťák je hodně známý a myslím, že je i jedním z „cuketových jídel“ nejčastěji připravovaných: Cuketa, vajíčko, sýr, uzenina, mouka a trocha oleje a koření, šup s tím do trouby a je to. Podobných receptů koluje mezi lidmi hodně, sám na blogu mám uloženy už tři z tohoto ranku – tak trochu „jižanský“ cukeťák se sýrem, uzeninou a olivami, pak o mrkev doplněný cukeťák po australsku a také obzvlášť vděčný cukeťák se škvarky.
Když jsem ve zbrusu nové, báječné, tentokrát hlavně „slané“ kuchařce Mirky van Gils Slavíkové Lahůdková objevil recept na cuketový chlebíček se sýrem, pochopitelně se mně hned vybavil cukeťák. Ale když jsem pak tenhle chlebíček vytáhnul z trouby a do mírně vychladlého zakrojil a ochutnal, hned jsem slovo cukeťák vzal s omluvou mojí oblíbené cukrářce zpátky. Cuketový chlebíček se sýrem je něco úplně jiného, není to nákyp, tak jako jím bývá cukeťák, ale skutečně v pravém slova smyslu chlebíček. Chlebíček plný opojné sýrové chuti a také chuti a vůně mého oblíbeného rozmarýnu 🙂
Původní recept jsem jen posunul trochu blíž ke svým chuťovým preferencím a tudíž mírně pozměnil, s předsevzetím, že se k němu musím často vracet 🙂
Cuketový chlebíček se sýrem a rozmarýnem
- doba přípravy: asi 20 minut + asi hodina odležení rozmarýnu v oleji + asi 50 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 2 až 3 snítky rozmarýnu
- 80 g olivového oleje
- 250 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 400 g cukety (1 středně velká)
- 100 g balkánského sýru
- 100 g ementálu
- 4 vejce
- mletý černý pepř
- 1 lžička soli
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Větvičky čerstvého rozmarýnu opláchnu, dobře osuším, lístky odrhnu a trochu posekám, přidám do misky s olivovým olejem, promíchám a nechám asi hodinu stát.
Formu na biskupský chlebíček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů.
Do hlubší mísy proseju hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Do jiné mísy nahrubo nastrouhám omytou, osušenou, neoloupanou, ale tuhých konců zbavenou cuketu a také oba sýry. Vejce rozšlehám s mletým černým pepřem a solí a přidám ke směsi cukety a sýrů, promíchám. Nakonec vsypu prosátou mouku s kypřícím práškem a znovu dobře promíchám.
Těsto urovnám do připravené formy a v rozehřáté troubě peču asi 50 minut, do zlatavé barvy. Špejlí se přesvědčím, zda je chlebíček dobře upečený.
Cuketový chlebíček podávám nejčastěji s vydatnějším zeleninovým salátem, ale třeba i s míchanými vejci nebo obložený plátky šunky.
Ještě něco k tomu:
- Svou chuť i vůni čerstvý rozmarýn olivovému oleji během hodinky odležení krásně předá. Mimo sezónu použiju rozmarýn sušený, využít se dají i jiné aromatičtější bylinky, třeba oregano nebo tymián.
- S druhy sýrů se při přípravě chlebíčku dá dobře improvizovat. Místo balkánu je v cuketovém chlebíčku dobrý i sýr halloumi, použít se dají i aromatičtější zrající sýry. Polovinu množství sýrů by ale měl tvořit polotvrdý nebo tvrdý sýr výraznější chuti, třeba leerdammer nebo čedar.