To se takhle jednou v září přihodí, že od naší milé sousedky a kamarádky dostaneme obří cuketu. Tak velkou jsem já, ještě donedávna městský tvor snad nikdy neviděl. Hodil jsem jí doma na kuchyňskou váhu a ta ohlásila hodně přes kilogram. Co jen s tím obřím nadělením? Už to mám. Vzpomněl jsem si na svůj někdejší kulinářský výtvor, zvaný cukeťák. Slaný nákyp se sýrem, uzeninou a vejci, velmi jedlý.
Jak jen to ale přesně bylo? Začal jsem pátrat na internetu a narazil na nespočítaně nejrůznějších verzí, nakonec jsem v sešitu svých receptů objevil i ten můj někdejší původní. Vzal jsem papír, tužku, trochu kombinoval a popřemýšlel, co krom cukety mám ještě po ruce. A tak vznikl následující recept. Tenhle cukeťák se povedl náramně. Sousedka hned chtěla recept.

Cukeťák se sýrem, uzeninou a olivami
- doba přípravy: asi 20 minut + 60 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 500 g cukety
- 175 g uzeniny
- 125 g ementálu
- 100 g zelených oliv
- 3 vejce
- 125 g krupice
- 50 g strouhanky
- 50 g rostlinného oleje
- 1 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce nahrubo posekané natě libečku
- půl lžíce sušené majoránky
- půl lžíce sušeného oregana
- půl lžičky celého kmínu
- mletý černý pepř
- sůl
na vymazání a vysypání pekáčku:
- sádlo
- strouhanka
postup:
Omytou, neoloupanou cuketu, zbavenou jen malého tuhého konce u stopky nastrouhám na okurkovém struhadle do větší mísy. Na stejné nudličky nastrouhám i sýr, na drobné kostičky nakrájím uzeninu, nadrobno nasekám oloupanou cibuli. Přidám krupici, strouhanku, olej, vejce, olivy a všechny další ingredience: oloupané a prolisované stroužky česneku, nasekanou nať omytého libečku, majoránku, oregano, kmín, mletý pepř a sůl. Vše důkladně promíchám.
Směs urovnám do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Peču v troubě, rozehřáté na 180 stupňů, asi 60 minut, dokud povrch nezrůžoví.
Ještě teplý cukeťák podávám jako hlavní chod, dobrý je třeba s okurkovým salátem. Výtečný je ale i za studena.

Ještě něco k tomu:
- Povrch cukeťáku můžete před pečením obložit tenčími plátky rajčat nebo jiné zeleniny a také posypat sýrem.
- Experimentovat můžete s kořením a bylinkami, rozhodně s nimi ale nešetřete, jinak by váš cukeťák byl chuti mdlé. Bylinky můžete použít jak čerstvé, tak mimo sezónu i sušené. Máte-li rádi ostřejší, přidat můžete i špetku chilli. Část cibule můžete nahradit zelenou lahůdkovou cibulkou.
- Uzenina se do cukeťáku hodí prakticky jakákoli.
- Místo ementálu můžete samozřejmě vzít i prakticky jakýkoli tvrdý, ale kvalitní sýr. Další variantu získáte, když místo části sýru použijete měkký tučný tvaroh.
- Místo zelených jsou samozřejmě možné i ty černé olivy, můžete je ale i vynechat nebo nahradit třeba trochu pokrájenými sušenými rajčaty nebo žampiony.