Třikrát domácí toastový chléb

Malá jídla Přílohy Slané pečivo

 // 

Toasty, ale taky sendviče miluju! Je to slastný okamžik, zakousnout se do lehce křupavého plátku toastového chleba, ještě teplého po opečení v toastovači a trochu pomáznutého máslem, které se do vlahého toastu pomalu vpíjí… Ideální k snídani, třeba k té poklidné nedělní, s míchanými domácími vajíčky, ale i nasladko, s poctivou domácí zavařeninou… Nebo opečený toast, namazaný třeba česnekovým máslem a pokladený šunkou, půlky vajec nahniličku, zasypaný strouhaným sýrem a pak trochu zapečený pod grilem. Anebo sendviče z toastového chleba, uvnitř s trochou másla a třeba i nějaké dobré hořčice, bohatě obložené anglickou slaninou, šunkou nebo pikantnějším salámem a také sýrem, doplněné zeleninou, třeba tenounkými plátky červené cibule, rajčete nebo kouskem nakládané papriky, to vše zapečeno dozlatova v kontaktním grilu…

Úplně se mně při psaní seběhly sliny a mysl mně hned úpěnlivě našeptává, že třeba právě sendviče z domácího toastového chleba by mohly být k dnešní večeři 🙂

Ono totiž upéct si domácí toastový chléb není vůbec nic těžkého, pracného ani časově náročného. A ten kupovaný, ať už sebelepší značky, pochopitelně nesahá domácímu toasťáku ani na paty. Stačí se přesvědčit. Tady jsou tři moje oblíbené recepty na domácí toastový chleba. Ten první je jeho úplně základní, „obyčejná“ varianta, druhý je celozrnný a třetí plněný.

Toastový chléb základní

Toastový chléb základní

  • doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 135 minut aktivace kvásku a kynutí + asi 20 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 90 g celozrnné špaldové mouky
  • 300 g mírně vlažné vody
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 19 g čerstvého droždí
  • 45 g sádla
  • 1 lžička soli

na vymazání formy:

  • sádlo

postup:

Hladkou i celozrnnou špaldovou mouku proseju do mísy od robotu. Do důlku v mouce dám lžičku cukru, na ten rozdrobím droždí a zaleju částí receptového množství jen mírně vlahé vody. Pomocí vidličky droždí s cukrem, tekutinou a trochou okolní mouky promíchám. Pod utěrkou nechám vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut.

K vzešlému kvásku přileju zbytek vody, přidám měkké sádlo a sůl. V robotu uhnětu nelepivé, hladké a lesklé těsto. Mísu s těstem pak zakryju utěrkou a při pokojové teplotě nechám asi hodinu kynout, během té doby asi dvakrát těsto pomocí kuchyňské stěrky několikrát trochu natáhnu a přeložím přes sebe,

Vykynuté těsto trochu rukama propracuju a rozdělím na dvě poloviny. Postupně každou rozválím do většího obdélníku, který po třetinách, tedy na dvou místech přeložím směrem ke středu. Pak těsto znovu rozválím na obdélník s delší stranou o délce formy a sroluji do tvaru bagety.

Obě bagety vložím vedle sebe do sádlem vymazané formy a přikryté utěrkou nechám kynout další asi hodinu.

Před koncem kynutí rozhřeju troubu na 220 stupňů. Vykynutý chléb trochu postříkám vodou a peču ve formě v předehřáté troubě asi 20 minut. Zda je chleba dobře upečený vyzkouším pomocí špejle. Upečený chléb vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám zcela zchladnout.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství těsta je určeno na chlebíčkovou formu o velikosti zhruba 30 krát 10 centimetrů.
  • Nejlépe se mně s těstem pracuje na sklokeramické desce, na kterou se prakticky nelepí.
  • Těsto při rolování do tvaru baget dobře utahuju, aby v chlebu nebyly díry.
  • Tento toastový chléb je velmi nadýchaný a křehký, nejlépe se proto krájí zcela zchladlý na elektrickém kuchyňském kráječi nebo aspoň ostrým pilkovým nožem. Lépe krájet nožem jde až následující den, do té doby vydrží vláčný a neztvrdne. Před podáváním je tedy tento chleba možné upéct den předem.

Druhý recept je na toastový chleba celozrnný, většina mouky je v něm jemná pšeničná celozrnná. Tento toasťák s tmavší kůrkou zvlášť rád používám na různě obložené sendviče, zapečené v toastovači. Oproti tomu předchozímu chlebu má totiž tenhle jinou texturu i plnější chuť, která mně k plněným sendvičům daleko víc sedí. A hodně mě baví i jeho větší křupavost po opečení.

Celozrnný toastový chléb

Celozrnný toastový chléb

  • doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 135 minut aktivace kvásku a kynutí + asi 25 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

  • 375 g pšeničné celozrnné jemné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 310 g mírně vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 50 g másla

na vymazání formy:

  • sádlo

postup:

Pšeničnou celozrnnou i hladkou mouku proseju do mísy od robotu. Do důlku v mouce dám lžičku cukru, na ten rozdrobím droždí a zaleju částí receptového množství jen mírně vlahé vody. Pomocí vidličky droždí s cukrem, tekutinou a trochou okolní mouky promíchám. Pod utěrkou nechám vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut.

K vzešlému kvásku přidám měkké máslo a sůl. Za postupného přilévání zbytku vody během hnětení v robotu uhnětu nelepivé, hladké a lesklé těsto, trvá to asi 10 minut. Mísu s těstem pak zakryju utěrkou a při pokojové teplotě nechám asi hodinu kynout, během té doby asi dvakrát těsto pomocí kuchyňské stěrky několikrát trochu natáhnu a přeložím přes sebe,

Vykynuté těsto trochu rukama propracuju a rozdělím na dvě poloviny. Postupně jednu a pak i druhou rozválím do většího obdélníku, který po třetinách, tedy na dvou místech přeložím směrem ke středu. Pak těsto znovu rozválím na obdélník s delší stranou o délce formy a sroluji do tvaru bagety. Obě bagety vložím vedle sebe do sádlem vymazané formy a přiryté utěrkou nechám kynout další asi hodinu.

Před koncem kynutí rozhřeju troubu na 230 stupňů. Vykynutý chléb trochu postříkám vodou a peču ve formě v předehřáté troubě asi 20 až 25 minut do zlatavé barvy. Zda je chléb dobře upečený vyzkouším pomocí špejle. Upečený chléb vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám zcela zchladnout.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství těsta je určeno na chlebíčkovou formu o velikosti zhruba 30 krát 10 centimetrů.
  • Nejlépe se mně i s tímto těstem pracuje na sklokeramické desce, na kterou se prakticky nelepí.
  • Těsto při rolování do tvaru baget dobře utahuji, aby v chlebu nebyly díry.

A jsem u třetího slibovaného receptu. Následující těsto je s omládkem, tedy s předtěstem čili prefermentem, proto si vystačí s menším množstvím droždí. Na chuti je to znát, i když je třeba na přípravu počítat zhruba s hodinou navíc.

Ale hlavně: Tento toastový chléb je posunutý o level výš, je totiž plněný pestem a strouhaným sýrem, případně i jinak podle momentální fantazie 🙂 Lehce opečený se tedy dá jíst k zeleninovému salátu, k polévce nebo třeba jen tak, samotný.

plneny-toastovy-chleb
Plněný toastový chléb

Plněný toastový chléb

  • doba přípravy: asi 20 minut + celkem asi 165 minut kynutí + asi 35 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

na omládek (předtěsto):

  • 80 g mírně vlažné vody
  • 1 lžička medu
  • 12 g čerstvého droždí
  • 100 g hladké mouky

na těsto:

  • předtěsto
  • 330 g pšeničné chlebové mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 185 g mírně vlažné vody
  • 50 g rostlinného oleje
  • 1 lžička soli

na potření těsta

  • 120 g pesta
  • 75 g parmazánu

na vymazání formy:

  • sádlo

postup:

Na předtěsto rozšlehám ve větší míse v mírně vlažné vodě med a pak i rozdrobené droždí. Přisypu mouku, určenou pro předtěsto, dobře promíchám a nechám pod utěrkou asi 45 minut vykynout.

K vykynutému předtěstu přisypu chlebovou i hladkou mouku, přiliji mírně vlahou vodu a olej, přidám i sůl. V robotu uhnětu hladké, lesklé a nelepivé těsto, které nechám pod utěrkou kynout asi hodinu. Během té doby těsto pomocí kuchyňské stěrky dvakrát trochu propracuju.

Formu vytřu sádlem. Do zvláštní misky nastrouhám najemno sýr a pomocí vidličky jej dobře promíchám s pestem do tužší kašičky.

Vykynuté těsto rozválím na na stejnoměrně vysoký obdélník, jehož kratší strana je stejně dlouhá, jako forma. Těsto potřu rovnoměrně po celé ploše kašičkou z pesta a sýra, jen okraje nechám nepotřené. Pak potřené těsto z obou kratších stran svinu směrem ke středu. Svinuté těsto urovnám do formy a pod utěrkou nechám další hodinu kynout.

Ke konci kynutí nechám rozehřát troubu na 200 stupňů. Vykynutý chléb ve formě zlehka potřu vodou a dám do rozehřáté trouby péct na 35 až 40 minut, po 5 minutách teplotu snížím na 180 stupňů.

Upečený chléb nechám chvíli ve formě odpočinout, pak jej opatrně vyklopím a nechám na kuchyňské mřížce zcela zchladnout.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství těsta vystačí na chlebíčkovou formu o velikosti zhruba 30 krát 10 centimetrů.
  • Také tento druh toastového chleba je křehký a je proto nejlepší jej krájet na elektrickém kráječi nebo aspoň hodně ostrým nožem, ideálně pilkou. Plátky je kvůli náplni lepší dělat trochu silnější.
  • Vyvalovat těsto je nejlepší na sklokeramické desce, na kterou se nelepí. Pokud těsto vyvaluji na dřevěném vále a má tendenci se k němu lepit, zlehka je podsypu hladkou moukou.
  • Při rolování těsta je dobré jej mírně utahovat, aby v upečeném chlebu nebyly díry. Srolovat těsto do formy jde i jako koberec, pak jej koncem těsta dávám dolů, dovnitř do formy; kresba na řezu bude v tomto případě jiná.
  • Pokud nemám do těsta pšeničnou chlebovou mouku, nahradím ji hladkou.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *