Houbová omáčka z čerstvých hub

Hlavní jídla Ostatní Sezónní

 // 

houbova_omacka

Letošní podzim na houby zatím moc štědrý není, aspoň u nás, na jihu Čech. A to máme lesy všude okolo, co by kamenem dohodil, a se psy tam chodíme prakticky denně. Nicméně tu a tam se přece jen poštěstí… Zrovna před pár dny jsem našel skupinku parádních křemenáčů takřka pod okny naší chalupy, na návsi na břehu rybníka. Rozhodnuto bylo hned: Bude z nich houbová omáčka, s houskovým knedlíkem a s vajíčkem od místních slepic 🙂

Jeden recept jsem si sem už ukládal, byla to houbová omáčka ze sušených hub, tu dělám trochu jinak, na másle a s vydatnou dávkou šlehačky. Omáčku z čerstvých hub ale mám raději s bohatou dávkou cibule, orestované na sádle (pěkně dozlatova, to je pro chuť omáčky důležité), s kouskem dobře vyškvařené slaniny a s trochou bílého vína. Tady je 🙂

Houbová omáčka (z čerstvých hub)

  • doba přípravy: asi 20 minut + celkem asi 45 minut restování cibule a hub a var omáčky
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 50 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 3 velké cibule
  • asi 900 g čerstvých hub
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
  • půl lžičky drceného kmínu
  • špetka mleté pálivé papriky
  • mletý černý pepř
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 500 ml mléka
  • 2 rovné lžíce hladké mouky

k podávání:

  • houskové nebo karlovarské knedlíky
  • vejce na hniličku

postup:

Nejdřív oloupu cibuli a nakrájím ji nadrobno, na drobné kostičky nakrájím i špek.

V litinovém větším kastrole špek zvolna vyškvařím až na škvarečky. Přidám sádlo a nakrájenou cibuli, kterou restuji za občasného míchání do sytější zlatavé barvy, bude to trvat asi 15 až 20 minut.

Mezitím očistím a na plátky nakrájím houby, oloupu a nahrubo nasekám stroužky česneku.

K orestované zlatavé cibuli přihodím česnek, který nechám jen krátce rozvonět. Přidám pokrájené houby společně s kořením, tedy odrhnutými lístky čerstvého tymiánu, drceným kmínem, mletou pálivou paprikou, mletým černým pepřem a bobkovými listy. Za stálého míchání houby s kořením poměrně zprudka asi 3 minuty opékám.

Opečený houbový základ osolím a přiliji k němu bílé víno, ztlumím plotýnku a prakticky všechno víno nechám za častějšího míchání vydusit.

V mléce důkladně rozšlehám hladkou mouku a zaliji jím houbový základ. Přivedu k velmi mírnému varu a za občasného míchání nechám jen velmi zvolna probublávat asi 20 minut.

Z hotové houbové omáčky vyndám bobkové listy a v případě potřeby ji dosolím nebo dopepřím. Nejčastěji ji podávám s houskovým nebo karlovarským knedlíkem a vejcem na hniličku.

Ještě něco k tomu:

  • Když nemám po ruce vhodné bílé víno, pomohu si trochou jablečného octa, doplněného jednou, dvěma špetkami cukru.
  • Pro vydatnější verzi této houbové omáčky nahradím mléko nebo jeho část smetanou.
  • I tady je možné obměňovat bylinky a koření podle momentálních možností a chuti. Dobrý je do této omáčky třeba rozmarýn nebo špetka jemně drceného nového koření, pochopitelně velmi si s ní rozumí i zelená petrželka nebo pažitka.
  • Recepty, které by se mohly hodit: houskové knedlíky a karlovarské knedlíky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *