Byl jsem asi divné dítě

Hlavní jídla Přílohy Vegetariánská

 // 

houskovy_knedlik_s_vejci

Aspoň tak usuzuji z několika návštěv restaurací, které se mně podařilo v dětském věku absolvovat. Zatímco ostatní vrstevníci si poroučeli kuřecí řízek nebo smažený sýr, případně těstoviny, já pokaždé požadoval jedno jediné: knedlíky s vajíčky 🙂 A tahle vášeň mně zůstala do dneška.

Houskové knedlíky bývaly u nás doma jako příloha docela často, maminka je dělávala skvěle. A tak není divu, že ty, co zbyly, jsme na druhý den mívali s vejci. A já rozhodně neprotestoval, jen jsem pokaždé sváděl boj o to, zda si k nim mohu přidat i milovanou hořčici 🙂

Přiznávám, stálo mě to ne málo pokusů, než jsem se později sám naučil houskové knedlíky připravovat tak, abych s výsledkem byl spokojený. Musejí být mechové, s poctivou dávkou staršího pečiva, rozhodně ne oslizlé. Už to snad umím 🙂 Ale nemalé nároky mám i na knedlíky s vajíčky. Knedlíky musí být do křupava opečené, vajec rozhodně ne málo a nesmějí být vysušená, ale zůstat vláčná. A prosím hodně petrželky!

houskovy-knedlik-0
Houskové knedlíky

Houskové knedlíky

  • doba přípravy: asi 30 minut + celkem asi 70 minut kynutí + asi 25 minut varu
  • náročnost: snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 500 g hrubé mouky
  • 275 ml mléka
  • 15 g čerstvého droždí (asi třetina kostky)
  • 1 vejce
  • 3 starší rohlíky (případně housky nebo jiné bílé pečivo, celkem asi 130 g)
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

na potření knedlíků před vařením:

  • rostlinný olej

postup:

Do mísy od robotu proseji hrubou mouku. V mouce vytvořím důlek a do něj rozdrobím čerstvé droždí, to zasypu lžičkou cukru a zaliju asi polovinou jen mírně vlahého mléka. Droždí, cukr a mléko s trochou okolní mouky vidličkou lehce promíchám. Pod utěrkou nechám mísu asi 15 minut stát, než vzejde kvásek.

Mezitím rohlíky nebo jiné pečivo rozkrájím na menší kostky. Ve zbytku mléka rozšlehám vejce se špetkou soli.

Do mísy s moukou a kváskem přiliji zbylé mléko s vejcem a solí a dám robota s hákem uhníst vláčné a lesklé, prakticky nelepivé těsto. Nakonec do uhněteného těsta rovnoměrně vmíchám kostičky pečiva.

Těsto nechám v míse zhruba 45 až 60 minut kynout, svůj objem by měl zdvojnásobit.

Vykynuté těsto vyklopím na sklokeramickou desku, případně vál a rozdělím na dvě poloviny. Z každé vytvaruji šišku knedlíku, vysokou asi 6 centimetrů. Obě šišky potřu rostlinným olejem a nechám ještě asi 10 minut lehce nakynout.

Mezitím přivedu k varu vodu v širokém hrnci s pařáčkem, na který uložím obě šišky knedlíků. V páře pod pokličkou knedlíky zvolna vařím 25 minut.

Hotové šišky knedlíků opatrně vyndám z hrnce na kuchyňské prkénko a hned je na několika místech propíchám vidličkou. Knedlíky krájím nejraději velmi ostrým, tenkým, ale dlouhým nožem, případně nití nebo ve strunovém kráječi na knedlíky.

Ještě něco k tomu:

  • Droždí můžete samozřejmě použít i sušené. V tom případě nenecháváte vzejít kvásek, ale těsto rovnou uhnětete.
  • Pečivo, přidávané do houskových knedlíků, by rozhodně nemělo být čerstvé, ale den, ještě lépe dva dny staré. Z pečiva je předem třeba odstranit mák, kmín nebo jiná semínka, pokud je jimi posypáno. Na každé kostičce nakrájeného pečiva by měla být část kůrky.
  • Pokud si před tvarováním knedlíků potřete ruce a také pracovní desku rostlinným olejem, těsto nebude lepit a bude se vám s ním velmi dobře pracovat.
  • Pokud nemáte hrnec nebo pařáček dostatečně velký, každou šišku knedlíku vařte v páře zvlášť, jinak se během varu slepí, budou zdeformované, případně i nedovařené.
houskovy-knedlik-1
Houskové knedlíky

A teď tedy konečně ty knedlíky s vejci. Jak už jsem zmínil, mám rád, když jsou knedlíky nejdřív do křupava opečené. Jistě, jde to provést klasicky, ve velké pánvi nebo v kastrolu s nepřilnavým dnem, za častějšího trpělivého míchání. Já si ale oblíbil jiný způsob: Na kostičky nakrájené knedlíky strčím na několik málo minut na suchém plechu do opravdu hodně rozpálené trouby nebo pod gril a jednou, dvakrát je během pečení prohrábnu. Pak už s nimi šup na máslo s orestovanou cibulkou. Výsledkem jsou křupavé, ale uvnitř pořád vláčné knedlíky 🙂

Houskové knedlíky s vejci

  • doba přípravy: asi 30 minut
  • náročnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 porce

suroviny:

  • asi 500 g houskových knedlíků
  • 4 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 10 vajec
  • 3 lžíce mléka
  • špetka kmínu
  • špetka mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce posekané natě hladkolisté petrželky

k podávání:

  • kyselé okurky nebo nakládaná červená řepa

postup:

Oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli orestuji na másle v kastrolu nebo ve větší a hlubší nepřilnavé pánvi za občasného míchání do sklovata.

Troubu rozpálím na 220 stupňů. Plátky knedlíků nakrájím na menší kostky a na plechu s pečícím papírem je v troubě na sucho krátce, nejvýše 5 minut peču. Během této doby jednou, dvakrát kostkami knedlíků zamíchám.

Během opékání knedlíků prošlehám vejce s mlékem, pepřem, špetkou mletého muškátového květu a se solí. Připravím si i drobně nasekanou nať hladkolisté petrželky.

Na orestovanou cibuli přesunu nasucho opečené knedlíky, krátce promíchám a zaliji směsí vajec, mléka a koření. Za častějšího míchání nechám vejce vsáknout do knedlíků a mírně srazit. Ke konci plotýnku vypnu a knedlíky s vejci dodělávám jen na zbytkovém teple, vejce by neměla být úplně vysušená. Nakonec knedlíky s vejci promíchám se sekanou natí petrželky.

Podávám s kyselou okurkou nebo sterilovanou červenou řepou.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud nejste vegetariáni a padne vám to do chuti, v závěru restování cibule můžete přihodit i kousek nakrájené anglické slaniny nebo hrstičku škvarků, případně hotové knedlíky posypat trochou nastrouhaného tvrdého sýra. Já se ale bez podobných variant obejdu.
  • Zase trochu jinou chuť knedlíků s vejci získáte, když místo másla použijete na orestování cibule sádlo.
  • Místo petrželky můžete využít čerstvou pažitku, trochu libečku, velmi jemně nakrájeného pórku nebo drobně posekané zelené naťové cibulky.
  • Někdy na knedlíky s vajíčkem použiji i zbytek, resp. část knedlíků bramborových nebo karlovarských.

Napsat komentář