Šumavský houbový guláš

Hlavní jídla Sezónní

 // 

O houby rozhodně nouzi nemáme. Chlubím se opravdu nerad, ale je to tak: Hub jsme v životě neměli tolik, jako teď, co žijeme v jižních Čechách. Smaženice je v sezóně u nás na stole prakticky každý týden. Každou chvíli houby sušíme, přibývají i ty v mrazáku. Však i „houbových“ receptů jsem si sem uložil už docela dost, ne tak dávno třeba recept na báječné karbanátky ze sušených hub nebo na výborný houbový guláš s paprikou.

Gulášů z hub je ale celá řada, docela odlišných, a tak i já recepty na ně rád střídám. Ten dnešní prý pochází ze Šumavy, na kterou je to od nás co by kamenem dohodil. Je z čerstvých hub a je sympatický tím, že ač velmi jednoduchý, je opravdu moc dobrý. Jedno z tajemství jeho výtečné chuti je velké množství cibule, na sádle poctivě dozlatova osmažené 🙂

Šumavský houbový guláš

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 30 minut dušení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 6 větších cibulí
  • 2 lžíce sádla
  • 400 g čerstvých hub
  • půl lžíce drceného kmínu
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 špetky mleté pálivé papriky
  • půl lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce jeně sekané natě libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • asi 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • asi 1 lžíce chlebové strouhanky
  • 1 lžíce sušené majoránky

k podávání:

  • cibule
  • pečivo, špecle, noky

postup:

Cibule oloupu, nakrájím nahrubo a ve větším kastrole na sádle osmažím za občasného míchání do sytě zlatavé barvy, trvá to asi 20 až 30 minut.

Mezitím očistím a na plátky nakrájím houby. Na osmaženou cibuli nasypu drcený kmín a sladkou i pálivou papriku, za stálého míchání jen velmi krátce zarestuji. Hned přidám nakrájené houby, tymián, libeček, mletý černý pepř a sůl. Promíchám a za občasného míchání a postupného mírného podlévání zeleninovým vývarem zvolna dusím pod pokličkou 20 až 30 minut, podle druhu a tvrdosti hub.

V závěru do guláše přidám oloupané a prolisované stroužky česneku a chlebovou strouhanku, promíchám a ještě krátce podusím. Nakonec do guláše vmíchám majoránku.

Jednotlivé porce houbového guláše v talířích sypu trochou na jemná kolečka nakrájené cibule. Podávám s čerstvým, nejlépe domácím pečivem, špeclemi nebo noky.

Ještě něco k tomu:

  • Cibule v základu tohoto guláše musí být opravdu vydatná dávka, trpělivě a poctivě osmažená dozlatova. Právě ta dělá skvělou výslednou chuť.
  • Množství chlebové strouhanky závisí na hustotě guláše těsně před jeho dokončením. I houbový guláš lze zahustit také jinými způsoby, ale chlebová strouhanka mně vyhovuje nejvíc.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *