O houby rozhodně nouzi nemáme. Chlubím se opravdu nerad, ale je to tak: Hub jsme v životě neměli tolik, jako teď, co žijeme v jižních Čechách. Smaženice je v sezóně u nás na stole prakticky každý týden. Každou chvíli houby sušíme, přibývají i ty v mrazáku. Však i „houbových“ receptů jsem si sem uložil už docela dost, ne tak dávno třeba recept na báječné karbanátky ze sušených hub nebo na výborný houbový guláš s paprikou.
Gulášů z hub je ale celá řada, docela odlišných, a tak i já recepty na ně rád střídám. Ten dnešní prý pochází ze Šumavy, na kterou je to od nás co by kamenem dohodil. Je z čerstvých hub a je sympatický tím, že ač velmi jednoduchý, je opravdu moc dobrý. Jedno z tajemství jeho výtečné chuti je velké množství cibule, na sádle poctivě dozlatova osmažené 🙂
Šumavský houbový guláš
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 30 minut dušení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 6 větších cibulí
- 2 lžíce sádla
- 400 g čerstvých hub
- půl lžíce drceného kmínu
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 2 špetky mleté pálivé papriky
- půl lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
- 1 lžíce jeně sekané natě libečku
- mletý černý pepř
- sůl
- asi 200 ml zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- asi 1 lžíce chlebové strouhanky
- 1 lžíce sušené majoránky
k podávání:
- cibule
- pečivo, špecle, noky
postup:
Cibule oloupu, nakrájím nahrubo a ve větším kastrole na sádle osmažím za občasného míchání do sytě zlatavé barvy, trvá to asi 20 až 30 minut.
Mezitím očistím a na plátky nakrájím houby. Na osmaženou cibuli nasypu drcený kmín a sladkou i pálivou papriku, za stálého míchání jen velmi krátce zarestuji. Hned přidám nakrájené houby, tymián, libeček, mletý černý pepř a sůl. Promíchám a za občasného míchání a postupného mírného podlévání zeleninovým vývarem zvolna dusím pod pokličkou 20 až 30 minut, podle druhu a tvrdosti hub.
V závěru do guláše přidám oloupané a prolisované stroužky česneku a chlebovou strouhanku, promíchám a ještě krátce podusím. Nakonec do guláše vmíchám majoránku.
Jednotlivé porce houbového guláše v talířích sypu trochou na jemná kolečka nakrájené cibule. Podávám s čerstvým, nejlépe domácím pečivem, špeclemi nebo noky.
Ještě něco k tomu:
- Cibule v základu tohoto guláše musí být opravdu vydatná dávka, trpělivě a poctivě osmažená dozlatova. Právě ta dělá skvělou výslednou chuť.
- Množství chlebové strouhanky závisí na hustotě guláše těsně před jeho dokončením. I houbový guláš lze zahustit také jinými způsoby, ale chlebová strouhanka mně vyhovuje nejvíc.