Těstoviny se špenátem – jedno z rychlých a všeobecně oblíbených jídel, které má desítky, možná stovky variant. Tyhle dvě suroviny si na talíři náramně rozumějí, ostatně psal jsem tady už opakovaně o těstovinách se špenátem zapečených (a také s rajčaty a slaninou – recept zde, ale i se žampiony, sýrem, slaninou a vejci – více zde). Tím ale pochopitelně není dané téma ani zdaleka vyčerpáno.
Špenát je oblíbený nejen s těstovinami, ale i u nás se sázeným vejcem. A tak mě napadlo zkusit to vše propojit. Pravda, Italové by se možná na těstoviny se špenátem a také s volským okem tvářili překvapeně, ale mně tato kombinace, doplněná šalvějí a červenou cibulí tuze chutnala. Ostatně posuďte sami, tady je recept.
Těstoviny se špenátem, červenou cibulí, šalvějí a sázeným vejcem
- doba přípravy: asi 30 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 500 g těstovin
- 250 g baby špenátu
- 1 větší červená cibule
- 4 lžíce másla
- 4 vejce
- rostlinný olej
- 6 stroužků česneku
- 100 ml smetany na vaření
- 4 snítky šalvěje
- 1 lžička citrónové šťávy
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
V hodně velké a hluboké pánvi na másle za častějšího míchání orestuji oloupanou a na tenké měsíčky nakrájenou červenou cibuli. Přihodím opraný a dobře okapaný špenát, omyté a nahrubo posekané snítky šalvěje a oloupané a drobněji nasekané stroužky česneku, přidám smetanu a restuji opět za častějšího míchání asi 5 minut. Pak špenát osolím, opepřím, přidám citrónovou šťávu, špetku strouhaného muškátového oříšku a vše dobře promíchám.
Během přípravy cibule se špenátem uvařím v hodně osolené vodě podle návodu těstoviny a také usmažím na lívanečníku na malém množství rostlinného oleje trochu osolená a opepřená vejce jako volská oka.
Uvařené a scezené těstoviny přisypu do pánve s cibulí a špenátem a vše dobře promíchám, v případě potřeby ještě dosolím. Podávám společně s připravenými vejci.
Ještě něco k tomu:
- Na přípravu cibule se špenátem a ostatními ingrediencemi a na jejich smíchání s těstovinami se mně nejlépe osvědčila díky své velikosti wok pánev.
- Nejraději mám v tomto receptu tagliatelle, ploché dlouhé nudle. Těstoviny by i i tady rozhodně měly být uvařené al dente, tedy na skus.
- Nemáte-li po ruce čerstvou šalvěj, přidejte alespoň sušenou nebo zkuste variantu s čerstvou nebo sušenou bazalkou, případně oreganem.