Jablkový křehký mřížkový koláč

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Zcela jistě je jen málo národů, kde mezi lidmi koluje tak hodně všemožných receptů na „sladké pečení s jablky“, jako tomu je u nás. Fascinuje mě, kolik nejrůznějších koláčů, buchet, řezů, závinů, bábovek a všech možných jiných dezertů je možné z prachobyčejných jablek vykouzlit (a to nemluvím o slaných jídlech s jablky).

Už docela dost receptů, kde prim hraje právě jablko, jsem si sem v minulosti ukládal (všechny recepty s jablky jsou k nalezení v archivu). Nicméně i já moc rád pořád zkouším nové a nové… 🙂 A tak se stalo, že se u nás doma před časem „usídlil“ i tenhle koláč. Usídlil proto, že jen u jednoho „vyzkoušení“ nezůstalo. Důvody jsou nasnadě 🙂

Křehký jablkový mřížkový koláč

Jablkový křehký mřížkový koláč

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 30 minut odležení těsta + asi 45 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • polovina kypřícího prášku do pečiva
  • půl lžičky mleté skořice
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu

na náplň:

  • 800 g jablek
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 lžíce cukru
  • asi půl lžičky kyseliny citronové
  • půl lžičky skořice

na vyválení těsta:

  • hladká mouka

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Kulatou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Do mísy proseju hladkou mouku s kypřícím práškem, přidám mletou skořici, strouhaný muškátový oříšek a sůl, vše velmi dobře promíchám.

Do druhé, větší mísy dám změklé máslo, vejce a moučkový i vanilinový cukr, ručním mixérem vše prošlehám do světlé hladké pěny. Přileju mléko a rum, znovu prošlehám. Přisypu sypkou moučnou směs a rukama propracuju do hladkého těsta. Těsto dám zabalené v potravinové fólii odležet asi na půl hodiny do lednice.

Před vyndáním těsta z lednice nechám troubu rozehřát na 170 stupňů a připravím jablečnou náplň. Omytá, neoloupaná jablka zbavím jádřinců a nastrouhám nahrubo, přidám vanilkový pudink, předem smíchaný s cukrem, kyselinou citronovou a skořicí. Dobře promíchám.

Zhruba tři čtvrtiny odleženého těsta vyválím na lehce pomoučeném vále do kruhu trochu většího, než je dno formy. Pomocí válečku těsto přenesu do připravené formy a rukama je urovnám, včetně zvýšených okrajů. Případné zbytky těsta na krajích odříznu. Na těsto rovnoměrně rozložím jablečnou náplň a ze zbytků těsta vytvořím a na koláč poskládám mřížky.

Peču v rozehřáté troubě asi 40 až 45 minut do světle zlatavé barvy. Špejlí se přesvědčím, zda je koláč dobře propečený.

Podávám lehce posypaný moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin vystačí pro kulatou formu o průěru asi 23 centimetrů. Občas používám i plech o velikosti asi 28 x 19 centimetrů.
  • Pokud mám ranná, kyselejší jablka, kyselinu citronovou vynechám.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *