Zcela jistě je jen málo národů, kde mezi lidmi koluje tak hodně všemožných receptů na „sladké pečení s jablky“, jako tomu je u nás. Fascinuje mě, kolik nejrůznějších koláčů, buchet, řezů, závinů, bábovek a všech možných jiných dezertů je možné z prachobyčejných jablek vykouzlit (a to nemluvím o slaných jídlech s jablky).
Už docela dost receptů, kde prim hraje právě jablko, jsem si sem v minulosti ukládal (všechny recepty s jablky jsou k nalezení v archivu). Nicméně i já moc rád pořád zkouším nové a nové… 🙂 A tak se stalo, že se u nás doma před časem „usídlil“ i tenhle koláč. Usídlil proto, že jen u jednoho „vyzkoušení“ nezůstalo. Důvody jsou nasnadě 🙂
Jablkový křehký mřížkový koláč
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 30 minut odležení těsta + asi 45 minut pečení
- obtížnost: snadné
suroviny:
- 300 g hladké mouky
- polovina kypřícího prášku do pečiva
- půl lžičky mleté skořice
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
- 150 g másla
- 1 vejce
- 140 g moučkového cukru
- 1 vanilinový cukr
- 1 lžíce mléka
- 1 lžíce rumu
na náplň:
- 800 g jablek
- 1 vanilkový pudink
- 2 lžíce cukru
- asi půl lžičky kyseliny citronové
- půl lžičky skořice
na vyválení těsta:
- hladká mouka
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Kulatou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Do mísy proseju hladkou mouku s kypřícím práškem, přidám mletou skořici, strouhaný muškátový oříšek a sůl, vše velmi dobře promíchám.
Do druhé, větší mísy dám změklé máslo, vejce a moučkový i vanilinový cukr, ručním mixérem vše prošlehám do světlé hladké pěny. Přileju mléko a rum, znovu prošlehám. Přisypu sypkou moučnou směs a rukama propracuju do hladkého těsta. Těsto dám zabalené v potravinové fólii odležet asi na půl hodiny do lednice.
Před vyndáním těsta z lednice nechám troubu rozehřát na 170 stupňů a připravím jablečnou náplň. Omytá, neoloupaná jablka zbavím jádřinců a nastrouhám nahrubo, přidám vanilkový pudink, předem smíchaný s cukrem, kyselinou citronovou a skořicí. Dobře promíchám.
Zhruba tři čtvrtiny odleženého těsta vyválím na lehce pomoučeném vále do kruhu trochu většího, než je dno formy. Pomocí válečku těsto přenesu do připravené formy a rukama je urovnám, včetně zvýšených okrajů. Případné zbytky těsta na krajích odříznu. Na těsto rovnoměrně rozložím jablečnou náplň a ze zbytků těsta vytvořím a na koláč poskládám mřížky.
Peču v rozehřáté troubě asi 40 až 45 minut do světle zlatavé barvy. Špejlí se přesvědčím, zda je koláč dobře propečený.
Podávám lehce posypaný moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí pro kulatou formu o průěru asi 23 centimetrů. Občas používám i plech o velikosti asi 28 x 19 centimetrů.
- Pokud mám ranná, kyselejší jablka, kyselinu citronovou vynechám.