Jak rychle sprovodit ze světa vaječňák

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

konakova-babovka-1

To se takhle přihodí, že vám doma bez povšimnutí už delší dobu zůstává stát nedopitá lahev někdy na sklonku léta koupeného vaječňáku, čili vaječného likéru či chcete-li vaječného koňaku. Dobrý čtvrtlitr. A co víc: Od Vánoc ve špajzce čeká neodšpuntovaná lahev téhož, v tomto případě vánoční dárek domácí výroby. Už dlouho se těšíte, až si konečně nalijete a ochutnáte! Jinými slovy: Rozpité lahve se co nejdříve potřebujete zbavit!

Vzpomněl jsem si proto na bábovku, o níž jsem tady psal a do které se přidává vaječný likér (recept zde). Jenže – do těsta přijdou jen pouhé tři lžíce. A tak jsem zapátral ve svojí sbírce receptů a našel následující. Tahle bábovka si žádá celý čtvrtlitr vaječňáku! Tedy přesně to množství, které chci ze světa sprovodit co nejdřív. A tak bylo rozhodnuto.

Bábovka byla opravdu moc dobrá. Voňavá. Dlouho vláčná. Plná chuti likéru. A krásně žlutá!

Likérová bábovka

Likérová bábovka

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 80 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g bramborového škrobu
  • 250 g krupicového cukru
  • 250 ml vaječného likéru
  • 250 ml rostlinného oleje
  • 5 vajec
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžičky sušené pomerančové kůry
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Do mísy proseji mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidám bramborový škrob, sušenou pomerančovou kůru a špetku soli. Vše dobře promíchám.

Do jiné, hlubší mísy vyklepnu vejce a přidám krystalový cukr a také vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku a ručním šlehačem ušlehám do husté světlé pěny. Potom zvolna a za stálého šlehání přileji rostlinný olej a po něm i vaječný likér. Nakonec také postupně, asi po třetinách přisypávám moučnou směs a vše dobře promíchám.

Těsto naliji do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané středně velké bábovkové formy. Peču asi 80 minut, v troubě předem vyhřáté na 160 stupňů. Upečená bábovka se mírně odděluje od stěn formy. Špejli, zapíchnutou do upečené bábovky, musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.

Hotovou bábovku nechám ve formě chladnout asi 15 minut, pak ji vyklopím a nechám úplně vystydnout na kuchyňské mřížce. Podávám posypanou moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Místo sušené pomerančové kůry můžete vyzkoušet sušenou, ale i čerstvě nastrouhanou citrónovou kůru. U čerstvé kůry ale vždy použijte jen dobře omyté bio plody.
  • Nemáte-li po ruce vanilkový lusk, přidejte do těsta jeden nebo dva vanilkové cukry, v tomto případě ale o jeho váhu snižte receptovou váhu cukru krystalového.
  • Přesná doba pečení hodně záleží na tom, jakou formu použijete (například v keramické formě se bábovka peče o něco déle) a také na konkrétním typu trouby.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *