K bábovce jako bonus vaječný koňak

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Tvarohová bábovka s meruňkami

Voňavá, čerstvě upečená bábovka rozhodně patří na nedělní stůl. Potěší nejen vaši rodinu, ale i každou návštěvu. Bábovka má přitom tu výhodu, že ji většinou připravíte ze surovin, které máte doma, navíc poměrně rychle a lehce. A snad se ani nemůže nepovést. 🙂

Tahle bábovka – pokud ji ovšem nesníte hned – navíc vydrží i několik dalších dnů vláčná, od té čerstvě upečené prakticky k nerozeznání. Podobný recept jsem tady už jeden měl (najdete jej zde), pokud se ale rozhodnete upéct dnešní bábovku, jako bonus máte k dispozici i panáka vaječného koňaku! 🙂

Tvarohová bábovka s meruňkami

  • doba přípravy: asi 30 minut + pečení asi 60 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 250 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 lžíce vaječného likéru
  • 100 g sušených meruněk
  • kůra z 1 biocitrónu
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • sádlo
  • hrubá mouka

na posypání hotové bábovky:

  • moučkový cukr

postup:

Sádlem vymažu a hrubou moukou vysypu formu. Žloutky oddělím od bílků do dvou samostatných mís. Bílky se špetkou soli vyšlehám do tuhého sněhu. Ke žloutkům v druhé míse přidám změklé máslo a cukr a směs šlehačem vyšlehám do tužší světlé pěny, pak přidám tvaroh, vyškrábnutý obsah vanilkového lusku, nahrubo ostrouhanou kůru z omytého bio citrónu a vaječný koňak a dobře šlehačem promíchám. Nakonec do směsi vmíchám prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr do těsta opatrně vmíchám sníh z bílků a čtvrtky sušených meruněk.

Těsto urovnám do připravené formy a dám péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Po 10 minutách teplotu stáhnu na 160 stupňů a peču dalších asi 50 minut. Zda je bábovka upečená, poznám podle špejle, kterou po zapíchnutí do středu bábovky vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.

Upečenou bábovku asi po čtvrthodině z formy vyklopím a nechám ji vychladnout na kuchyňské mřížce. Bábovku posypu moučkovým cukrem.

Tvarohová bábovka s meruňkami

Ještě něco k tomu:

  • Formu k pečení této bábovky vyberte spíše větší, měla by mít obsah zhruba 2 litry.
  • Tvaroh určitě použijte ten balený ve staniolu, tvaroh z vaničky je většinou plný vody a proto na pečení nevhodný.
  • Sušené meruňky mají v bábovce mírně nahořklou chuť. Pokud by vám vadila, použijte třeba sušené švestky nebo brusinky, případně kandovanou citrónovou kůru. V sezóně můžete zkusit přidat i pár drobněji posekaných čerstvých, nepříliš rozměklých meruněk.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *