Tenhle koláč musel být dřív opravdu hodně oblíbený. Nejednou jsem slyšel vzpomínku na to, jak úžasný právě takovýto koláč ta která babička často dělávala. Recept na sněhový rybízový koláč má nejedna dnešní vládkyně kuchyně právě v sešitu po své mamince nebo tchýni, případně opsaný od zkušenější sousedky. Už léta jej ve své sbírce receptů uchovávám i já.
Receptů na křehký rybízový koláč se sněhem sice koluje celá řada. Liší se množstvím cukru, tuku, žloutků i mouky v těstě, ale i tím, jak moc oslazené jsou ušlehané bílky. Základ je však pokaždé stejný: křehké těsto a na něm zapečený bílkový sníh s rybízem. A ještě jedno mají nejspíš všechny jeho varianty společné: Z tácu pokaždé zmizí mrknutím oka. Ještě že je tento koláč na přípravu tak jednoduchý.
Křehký koláč s rybízovým sněhem
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut odpočinutí těsta + celkem asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 2 žloutky
- 2 lžíce mléka
- špetka soli
na rybízový sníh:
- 2 bílky
- 250 g moučkového cukru
- 250 g červeného rybízu
na vymazání plechu:
- máslo
postup:
Prosátou mouku společně se změklým máslem, mlékem, žloutky a solí promíchám nejdřív pomocí širokého nože do žmolenky, potom rukama krátce, ale dobře prohnětu do kompaktního těsta. To zabalím do fólie a dám na hodinu odpočinout do lednice.
Odpočaté těsto vyválím do plochy středně velkého plechu a potom pomocí válečku do předem vymazaného plechu přenesu. V případě potřeby těsto v pekáčku rukama ještě dorovnám. Plech s těstem dám do trouby, předem vyhřáté na 250 stupňů, a to na 7 minut. Pak teplotu snížím na 150 stupňů a bez otevírání trouby peču ještě 3 minuty.
Během pečení těsta připravím rybízový sníh. Bílky ušlehám s moučkovým cukrem do tuha a potom do sněhu opatrně zamíchám opraný a stopek zbavený rybíz.
Bílkový sníh s rybízem rovnoměrně rozetřu na předpečené těsto a plech s koláčem dám zpět do trouby, kde při 150 stupních dopékám 10 až 15 minut. Rybízový sníh na koláči musí vytvořit pevnou, nepohyblivou krustu.
Koláč krájím na jednotlivé řezy pokud možno ještě teplý.
Ještě něco k tomu:
- Na tento koláč používám plech o velikosti zhruba 30 x 20 centimetrů, s trochu vyššími okraji.
- Zdaleka nejlepší je do tohoto koláče rybíz červený. Pokud jej nemáte, můžete použít i rybíz bílý, ovšem černý rybíz kvůli méně pikantní chuti moc vhodný není.
- Když chcete mimo sezónu zužitkovat zmrazený rybíz, nechte jej před přípravou koláče částečně, ale ne úplně rozmrznout. Sníh s rybízem budete na koláči dopékat asi o 5 až 10 minut déle.