Když nečekaně zmizí zbytek minule upečené buchty a právě začíná víkend, je to víc než jasné: Musíte zase něco sladkého upéct, ať se děje, co se děje 🙂 A to pokud možno něco rychlého, protože máte před sebou vaření oběda a také pečení rohlíků k večeři, neb doma není jediný kousek pečiva.
A tak mně honem začalo jít hlavou, jaký moučník by to asi tak mohl být. Nějaká bábovka, bylo pochopitelně to první, co mě napadlo. A protože nebyl čas čekat na povolování másla z mrazáku a v lednici byla docela slušná zásoba hustého domácího řeckého jogurtu a také bio citrónů, rozhodl jsem se pro bábovku jogurtovou s citrónem. Osvědčenou, velmi rychlou, lákavě voňavou, příjemně vláčnou, tuze dobrou. Tady je, tentokrát z formy na věnec, právě dopečená 🙂
Jogurtová bábovka s citrónem
- doba přípravy: 20 minut + asi 75 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 260 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 vejce
- 210 g krupicového cukru
- 1 vanilinový cukr
- 280 g hustého řeckého smetanového jogurtu
- 60 g rostlinného oleje
- 1 velký bio citrón (šťáva i kůra)
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Troubu nechám předehřát na 170 stupňů, klasický horní a spodní ohřev. Formu dobře vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
Do mísy prosiji polohrubou mouku společně s kypřícím práškem do pečiva, přimíchám špetku strouhaného muškátového oříšku a také soli. Z omytého citrónu ostrouhám kůru a vymačkám šťávu.
Do další, větší mísy odvážím krupicový cukr, přidám cukr vanilinový a vejce a ručním šlehačem ušlehám do husté, světlé a hladké pěny. Do té pak postupně zašlehám nejdřív hustý řecký smetanový jogurt, pak rostlinný olej, citrónovou šťávu i kůru a nakonec směs mouky s ostatními přísadami.
Těsto urovnám do připravené formy. Peču v předehřáté troubě celkem asi 75 minut, po půlhodině teplotu snížím ze 170 na 150 stupňů. Zda je bábovka upečená, vyzkouším pomocí špejle.
Před podáváním bábovku sypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin je určené pro menší bábovkovou formu nebo na rozevírací formu na věnec o průměru asi 22 centimetrů.
- Místo hustého řeckého smetanového bílého jogurtu můžete do těsta použít hustou zakysanou smetanu s vyšším obsahem tuku. Obyčejný bílý jogurt raději ale nezkoušejte, do této bábovky se moc nehodí.
- Pokud máte rádi citrónovou kůru, můžete ji do bábovky přidat víc, čerstvě ostrouhanou, sušenou i kandovanou.
- Obohatit tuto bábovku můžete i hrstí rozinek, předem namočených v rumu, sušených brusinek nebo posekaných vláčných sušených švestek i meruněk. Dobré jsou v této bábovce samozřejmě také posekané vlašské ořechy.