Však to nejspíš znáte sami: V nákupním vozíku velkého týdenního nákupu už máte obvyklá jablka a banány, potom sáhnete po báječně se tvářícím hroznovém vínu v akci a také po nádherně žlutém ananasu, a nakonec neodoláte ani velkému, vzorově zralému mangu. A k tomu všemu vám hned následující den doma nečekaně přistane velký koš prvních letošních jahod. Jenže… To všechno přece nemůžete v následujících dnech zvládnout spořádat!
A tak přišel ke slovu i jeden z mých uschovaných receptů na broskvový koláč. Tedy obrácený broskvový koláč. Je zase trochu jiný a méně okoukaný, rychlý, kdy ani ve spěchu se na něm nedá prakticky nic zkazit, a hlavně zaručeně pokaždé chutná.
Broskvový obrácený koláč
- doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 45 minut
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 500 g broskví
- 200 g krupicového cukru
- 50 g třtinového cukru
- 1 vanilinový cukr
- 150 g másla
- 3 vejce
- 1 lžička sušené citronové kůry
- 250 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 100 g mandlí
- 200 ml mléka
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Troubu dám rozehřát na 180 stupňů. Dno velké dortové formy vyložím pečícím papírem, ten i boky formy dobře vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
Broskve omyji, rozčtvrtím a odpeckuji, každou čtvrtku broskve pak ještě rozdělím na tři měsíčky. Takto rozkrájené měsíčky broskví promíchám se třtinovým cukrem a rovnoměrně jimi do kruhu vyskládám dno vymazané a vysypané formy.
Polohrubou mouku proseji společně s kypřícím práškem do mísy, přidám špetku soli, sušenou citrónovou kůru a namleté neoloupané mandle, vše promíchám.
V jiné hlubší míse utřu ručním šlehačem změklé máslo společně se zbylým krupicovým cukrem a vanilinovým cukrem do světlé hladké pěny. Pak postupně zašlehám jedno vejce po druhém, potom také postupně přidám a zašlehám mírně vlahé mléko. Na závěr přisypu sypkou moučnou směs z druhé mísy a vše dobře promíchám.
Těsto rovnoměrně rozetřu na broskve ve formě a dám péct do rozehřáté trouby asi na 45 minut. Po 25 minutách troubu bez otevírání přepnu jen na spodní ohřev a koláč dopeču.
Zda je koláč upečený vyzkouším špejlí, kterou z těsta musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.
Upečený koláč nechám ve formě skoro úplně vychladnout. Pak odstraním boky formy a koláč překlopím dnem formy vzhůru na velký rovný talíř nebo podnos, odstraním dno a pak také pečící papír.
Ještě něco k tomu:
- Porce koláče můžete doplnit kopečkem šlehačky, případně šlehačkou ozdobit celý koláč.
- Broskve pro tento koláč vyberte pevnější, nepřezrálé. Použít ale můžete i jiné, nepříliš šťavnaté ovoce.
- Třtinový cukr má „ovocnější“ aroma, proto jej na obalení rozkrájených broskví používám v tomto receptu nejraději. Pokud třtinový cukr po ruce nemáte, můžete jej samozřejmě nahradit cukrem krupicovým, případně stejným množstvím cukru vanilinového.