Když se vám sejde víc ovoce

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

broskvovy_obraceny_kolac_0

Však to nejspíš znáte sami: V nákupním vozíku velkého týdenního nákupu už máte obvyklá jablka a banány, potom sáhnete po báječně se tvářícím hroznovém vínu v akci a také po nádherně žlutém ananasu, a nakonec neodoláte ani velkému, vzorově zralému mangu. A k tomu všemu vám hned následující den doma nečekaně přistane velký koš prvních letošních jahod. Jenže… To všechno přece nemůžete v následujících dnech zvládnout spořádat!

A tak přišel ke slovu i jeden z mých uschovaných receptů na broskvový koláč. Tedy obrácený broskvový koláč. Je zase trochu jiný a méně okoukaný, rychlý, kdy ani ve spěchu se na něm nedá prakticky nic zkazit, a hlavně zaručeně pokaždé chutná.

Obrácený broskvový koláč

Broskvový obrácený koláč

  • doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 45 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 500 g broskví
  • 200 g krupicového cukru
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 150 g másla
  • 3 vejce
  • 1 lžička sušené citronové kůry
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 g mandlí
  • 200 ml mléka
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

postup:

Troubu dám rozehřát na 180 stupňů. Dno velké dortové formy vyložím pečícím papírem, ten i boky formy dobře vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Broskve omyji, rozčtvrtím a odpeckuji, každou čtvrtku broskve pak ještě rozdělím na tři měsíčky. Takto rozkrájené měsíčky broskví promíchám se třtinovým cukrem a rovnoměrně jimi do kruhu vyskládám dno vymazané a vysypané formy.

Polohrubou mouku proseji společně s kypřícím práškem do mísy, přidám špetku soli, sušenou citrónovou kůru a namleté neoloupané mandle, vše promíchám.

V jiné hlubší míse utřu ručním šlehačem změklé máslo společně se zbylým krupicovým cukrem a vanilinovým cukrem do světlé hladké pěny. Pak postupně zašlehám jedno vejce po druhém, potom také postupně přidám a zašlehám mírně vlahé mléko. Na závěr přisypu sypkou moučnou směs z druhé mísy a vše dobře promíchám.

Těsto rovnoměrně rozetřu na broskve ve formě a dám péct do rozehřáté trouby asi na 45 minut. Po 25 minutách troubu bez otevírání přepnu jen na spodní ohřev a koláč dopeču.

Zda je koláč upečený vyzkouším špejlí, kterou z těsta musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.

Upečený koláč nechám ve formě skoro úplně vychladnout. Pak odstraním boky formy a koláč překlopím dnem formy vzhůru na velký rovný talíř nebo podnos, odstraním dno a pak také pečící papír.

Ještě něco k tomu:

  • Porce koláče můžete doplnit kopečkem šlehačky, případně šlehačkou ozdobit celý koláč.
  • Broskve pro tento koláč vyberte pevnější, nepřezrálé. Použít ale můžete i jiné, nepříliš šťavnaté ovoce.
  • Třtinový cukr má „ovocnější“ aroma, proto jej na obalení rozkrájených broskví používám v tomto receptu nejraději. Pokud třtinový cukr po ruce nemáte, můžete jej samozřejmě nahradit cukrem krupicovým, případně stejným množstvím cukru vanilinového.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *