Už dlouho jsem si říkal, že se k ní zase musím vrátit, ale nějak to pořád nevycházelo. Kmínová polévka patří k evergreenům mého dětství, ve školních jídelnách byla vždy mezi těmi nejčastěji se opakujícími. Já ale tuhle polévku měl přesto rád, asi právě kvůli té nezaměnitelné chuti zapraženého kmínu.
Právě teď, v době cuketového šílenství (kdo má vlastní zahrádku a na ní zasazenou cuketu, tak ví, o čem mluvím 🙂 ) mě napadlo, že vyzkouším cuketovou variantu kmínové polévky. Rozhodně nezklamala, je výborná, docela sytá, proto v současných horkých letních dnech může posloužit i jako lehčí oběd. Tady je recept 🙂
Kmínová polévka s cuketou, vejcem a chlebovými krutony
- doba přípravy: asi 20 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 středně velká cuketa
- 1 velká cibule
- 2 lžíce celého kmínu
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- špetka chilli
- 1000 ml drůbežího vývaru
- 1 lžíce jemně sekané natě libečku
- mletý černý pepř
- sůl
- 2 vejce
na chlebové krutony:
- 2 hrsti kostek starého usušeného chleba
- 1 až 2 lžíce rostlinného oleje
k podávání:
- sekaná nať pažitky
postup:
Cuketu zbavím tuhých konců, omyju ji a neoloupanou nakrájím na drobné kostičky. Cibuli oloupu a nakrájím nadrobno.
V hrnci na másle za občasného míchání orestuji cibuli do sklovata, přisypu kmín a restuji ještě asi 3 minuty. Přihodím kostičky cukety a opékám dalších asi 5 minut, občas zamíchám. Nakonec krátce zarestuji mletou sladkou papriku se špetkou chilli, zaleju drůbežím vývarem, přidám posekanou nať libečku, opepřím, osolím a přivedu k mírnému varu. Zvolna vařím asi 10 minut.
Mezitím připravím chlebové krutony: Kostky starého usušeného chleba osmahnu dozlatova na troše rostlinného oleje.
Ke konci varu polévky rozšlehám v misce vejce s trochou mletého pepře a soli. Polévku ponorným tyčovým mixérem částečně rozmixuji, vrátím ji zpět na plotýnku k mírnému varu a za stálého míchání do ní tenčím pramínkem pomalu vleju rozšlehaná vejce.
Na jednotlivé porce polévky v talířích rozdělím krutony a posekanou nať pažitky.
Ještě něco k tomu:
- Usušené kostky starého chleba mám po ruce prakticky stále. Průběžně zbytky nespotřebovaného tvrdšího chleba vždy pokrájím na krajíce a kostky a usuším v troubě. Hodí se jak na chlebové krutony, tak i na přípravu chlebové strouhanky nebo třeba do chlebových knedlíků a různých nádivek.
- Pokud je u stolu vegetarián, stačí vyměnit drůbeží vývar za zeleninový.