Kmínová polévka s cuketou

Polévky Rychlé Sezónní

 // 

Už dlouho jsem si říkal, že se k ní zase musím vrátit, ale nějak to pořád nevycházelo. Kmínová polévka patří k evergreenům mého dětství, ve školních jídelnách byla vždy mezi těmi nejčastěji se opakujícími. Já ale tuhle polévku měl přesto rád, asi právě kvůli té nezaměnitelné chuti zapraženého kmínu.

Právě teď, v době cuketového šílenství (kdo má vlastní zahrádku a na ní zasazenou cuketu, tak ví, o čem mluvím 🙂 ) mě napadlo, že vyzkouším cuketovou variantu kmínové polévky. Rozhodně nezklamala, je výborná, docela sytá, proto v současných horkých letních dnech může posloužit i jako lehčí oběd. Tady je recept 🙂

Kmínová polévka s cuketou, vejcem a chlebovými krutony

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 středně velká cuketa
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce celého kmínu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • špetka chilli
  • 1000 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžíce jemně sekané natě libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 vejce

na chlebové krutony:

  • 2 hrsti kostek starého usušeného chleba
  • 1 až 2 lžíce rostlinného oleje

k podávání:

  • sekaná nať pažitky

postup:

Cuketu zbavím tuhých konců, omyju ji a neoloupanou nakrájím na drobné kostičky. Cibuli oloupu a nakrájím nadrobno.

V hrnci na másle za občasného míchání orestuji cibuli do sklovata, přisypu kmín a restuji ještě asi 3 minuty. Přihodím kostičky cukety a opékám dalších asi 5 minut, občas zamíchám. Nakonec krátce zarestuji mletou sladkou papriku se špetkou chilli, zaleju drůbežím vývarem, přidám posekanou nať libečku, opepřím, osolím a přivedu k mírnému varu. Zvolna vařím asi 10 minut.

Mezitím připravím chlebové krutony: Kostky starého usušeného chleba osmahnu dozlatova na troše rostlinného oleje.

Ke konci varu polévky rozšlehám v misce vejce s trochou mletého pepře a soli. Polévku ponorným tyčovým mixérem částečně rozmixuji, vrátím ji zpět na plotýnku k mírnému varu a za stálého míchání do ní tenčím pramínkem pomalu vleju rozšlehaná vejce.

Na jednotlivé porce polévky v talířích rozdělím krutony a posekanou nať pažitky.

Ještě něco k tomu:

  • Usušené kostky starého chleba mám po ruce prakticky stále. Průběžně zbytky nespotřebovaného tvrdšího chleba vždy pokrájím na krajíce a kostky a usuším v troubě. Hodí se jak na chlebové krutony, tak i na přípravu chlebové strouhanky nebo třeba do chlebových knedlíků a různých nádivek.
  • Pokud je u stolu vegetarián, stačí vyměnit drůbeží vývar za zeleninový.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *