Většina citrónových koláčů mívá podle mě jednu docela zásadní chybu: Po osvěžující kyselé chuti citrónu v nich není prakticky ani stopa. I proto mám rád následující recept, kde se nemusíte za označení „citrónový“ při podávání koláče vůbec stydět. 🙂 Krém na koláči je opravdu, ale opravdu nefalšovaně citrónový! 🙂 A tak z tohoto koláče dělá opravdovou delikatesu.
Časování jednotlivých fází přípravy sice tak trochu připomíná štafetový běh na dlouhou trať. Ale pokud si vše včas rozvrhnete, v kuchyni zas až tak moc času trávit nebudete a samotná příprava vlastně bůhvíjak obtížná není. Chce to jen trochu trpělivosti a pečlivosti. Odměnou vám a vašim blízkým bude luxusní dezert, za který oprávněně sklidíte jen samou chválu! 🙂
Křehký citrónový koláč
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 60 minut chlazení těsta + asi 20 minut předpečení korpusu + asi 45 minut dopečení koláče + asi 4 hodiny vychladnutí a vychlazení koláče
- obtížnost: středně obtížné
suroviny:
na těsto:
- 140 g másla
- 250 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 1 vejce
- kůra z 1 bio citrónu
- 1 lžička sušené citrónové kůry
- špetka soli
na náplň:
- 150 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce cukru krupice
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 žloutek
- šťáva z 2 citrónů
- šťáva z 1 pomeranče
na posypání upečeného koláče:
- moučkový cukr
postup:
Máslo nechám změknout a společně s cukrem a vejcem ušlehám do pěny. Přidám mouku, kůru ostrouhanou z omytého bio citrónu, sušenou citrónovou kůru a špetku soli, směs rukou důkladně spojím a uhnětu do kompaktní konzistence. Těsto zabalím do potravinové fólie a dám do lednice asi na hodinu chladit.
Dno dortové formy vyložím pečícím papírem a zchladlé těsto do formy rukou urovnám, vytvořím přitom okraj po obvodu formy ve výšce asi dvou centimetrů. Těsto pořádně propíchám vidličkou, zakryju kruhem vystřiženým z pečícího papíru, na něj nasypu suché fazole, které těsto při pečení zatíží. Korpus koláče dám do trouby rozehřáté asi na 190 stupňů a peču 15 až 20 minut. Pak fazole a papírový kruh odstraním a korpus nechám zcela vychladnout.
Do náplně ušlehám vejce, žloutek, vanilkový a krupicový cukr a špetku soli, potom přidám zakysanou smetanu a šťávu z citrónů a pomeranče. Důkladně promíchám a náplň naleju do předpečeného vychladlého korpusu. Dám do trouby vyhřáté na 170 stupňů dopéct na 35 až 45 minut. Povrch upečeného koláče začne být zlatavý, okraje z těsta ale nesmí příliš zhnědnout. Náplň úplně zatuhne až po vytažení koláče z trouby a jeho zchladnutí. Pak koláč dám ještě na několik hodin vychladit do lednice.
Před podáváním koláč sypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Zakysaná smetana by měla mít vyšší obsah tuku, alespoň 15 %. Čím vyšší procento tuku, tím je smetana hustší a pro tento recept vhodnější.
- Pokud je to možné, hotový koláč nechte před podáváním den v chladu odležet, těsto je pak vláčnější. Ideální je přetáhnout přes koláč potravinovou fólii a po celou dobu jej mít uložený v lednici.
- A jen pro jistotu: Fazole z předpečení korpusu nevyhazujte, pečením se jim nic nestane. 🙂