Koláč opravdu, ale opravdu citrónový

Moučníky a dezerty Vegetariánská

 // 

Křehký citrónový koláč

Většina citrónových koláčů mívá podle mě jednu docela zásadní chybu: Po osvěžující kyselé chuti citrónu v nich není prakticky ani stopa. I proto mám rád následující recept, kde se nemusíte za označení „citrónový“ při podávání koláče vůbec stydět. 🙂 Krém na koláči je opravdu, ale opravdu nefalšovaně citrónový! 🙂 A tak z tohoto koláče dělá opravdovou delikatesu.

Časování jednotlivých fází přípravy sice tak trochu připomíná štafetový běh na dlouhou trať. Ale pokud si vše včas rozvrhnete, v kuchyni zas až tak moc času trávit nebudete a samotná příprava vlastně bůhvíjak obtížná není. Chce to jen trochu trpělivosti a pečlivosti. Odměnou vám a vašim blízkým bude luxusní dezert, za který oprávněně sklidíte jen samou chválu! 🙂

Křehký citrónový koláč

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 60 minut chlazení těsta + asi 20 minut předpečení korpusu + asi 45 minut dopečení koláče + asi 4 hodiny vychladnutí a vychlazení koláče
  • obtížnost: středně obtížné

suroviny:

na těsto:

  • 140 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 lžička sušené citrónové kůry
  • špetka soli

na náplň:

  • 150 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • šťáva z 2 citrónů
  • šťáva z 1 pomeranče

na posypání upečeného koláče:

  • moučkový cukr

postup:

Máslo nechám změknout a společně s cukrem a vejcem ušlehám do pěny. Přidám mouku, kůru ostrouhanou z omytého bio citrónu, sušenou citrónovou kůru a špetku soli, směs rukou důkladně spojím a uhnětu do kompaktní konzistence. Těsto zabalím do potravinové fólie a dám do lednice asi na hodinu chladit.

Dno dortové formy vyložím pečícím papírem a zchladlé těsto do formy rukou urovnám, vytvořím přitom okraj po obvodu formy ve výšce asi dvou centimetrů. Těsto pořádně propíchám vidličkou, zakryju kruhem vystřiženým z pečícího papíru, na něj nasypu suché fazole, které těsto při pečení zatíží. Korpus koláče dám do trouby rozehřáté asi na 190 stupňů a peču 15 až 20 minut. Pak fazole a papírový kruh odstraním a korpus nechám zcela vychladnout.

Do náplně ušlehám vejce, žloutek, vanilkový a krupicový cukr a špetku soli, potom přidám zakysanou smetanu a šťávu z citrónů a pomeranče. Důkladně promíchám a náplň naleju do předpečeného vychladlého korpusu. Dám do trouby vyhřáté na 170 stupňů dopéct na 35 až 45 minut. Povrch upečeného koláče začne být zlatavý, okraje z těsta ale nesmí příliš zhnědnout. Náplň úplně zatuhne až po vytažení koláče z trouby a jeho zchladnutí. Pak koláč dám ještě na několik hodin vychladit do lednice.

Před podáváním koláč sypu moučkovým cukrem.

Křehký citrónový koláč

Ještě něco k tomu:

  • Zakysaná smetana by měla mít vyšší obsah tuku, alespoň 15 %. Čím vyšší procento tuku, tím je smetana hustší a pro tento recept vhodnější.
  • Pokud je to možné, hotový koláč nechte před podáváním den v chladu odležet, těsto je pak vláčnější. Ideální je přetáhnout přes koláč potravinovou fólii a po celou dobu jej mít uložený v lednici.
  • A jen pro jistotu: Fazole z předpečení korpusu nevyhazujte, pečením se jim nic nestane. 🙂

Napsat komentář