To jsme takhle jednou zase měli sešlost s nejbližšími spolužáky z vysoké školy, svého času bývaly docela pravidelné. Tradice velela, že každý z nás přichystal a přinesl něco k jídlu. Zdaleka největší úspěch při onom setkání slavily Eviny pečené hovězí kuličky. Pochopitelně zmizely jako první, prakticky okamžitě. Ač jsem v řadě posledních let hovězímu vůbec neholdoval a až na velmi vzácné výjimky jsem se s ním prakticky míjel, tyhle kuličky i mně doslova uhranuly. Podle Evy nebyl recept na ně v ničem výjimečný, jen velký důraz kladla na cibuli, kterou prý rozhodně nešetřila.
Léta šla dál a Eva bohužel předčasně odešla. Doma si na ni vzpomeneme často a rádi. Ale nezapomněl jsem ani na její hovězí kuličky. A tak se zrodil dnešní recept, v němž jsem nakonec k pomletému a ochucenému masu ještě přihodil i nastrouhanou goudu. Tyhle kuličky jsou skvělé nejen jako jednohubky, ale i jako hlavní chod.
Hovězí kuličky se sýrem
- doba přípravy: asi 40 minut + aspoň 12 hodin odležení + celkem asi 15 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: asi 6 porcí (asi 18 kusů kuliček)
suroviny:
- 500 g hovězího masa
- 125 g goudy
- 2 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička hladké mouky
- 1,5 lžíce plnotučné hořčice
- 120 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička petrželové natě
- půl lžičky tymiánu
- půl lžičky mletého římského kmínu
- mletý černý pepř
- sůl
na obalení kuliček:
- strouhanka
postup:
Očistěné hovězí maso den předem namelu na středně hrubo. Do mísy k němu přidám všechny další přísady: na hrubší nudličky nastrouhanou goudu, oloupanou a na velmi jemno nakrájenou cibuli, oloupané a prolisované stroužky česneku, strouhanku, hladkou mouku, plnotučnou hořčici, vejce i bylinky a koření – jemně nasekanou nať petrželky, odrhnuté lístky tymiánu, mletý římský kmín, mletý černý pepř a také sůl. Směs důkladně promíchám, zabalím do mikrotenové fólie a dám do lednice aspoň na půlden odležet.
Z odležené masové směsi mokrýma rukama tvořím a dobře utahuji kuličky o velikostí menšího jablka, mělo by jich být zhruba 18 kusů. Kuličky obalím ve strouhance a peču v troubě, vyhřáté na 200 stupňů, na plechu vyloženém pečícím papírem, asi 10 až 15 minut, do zlatavě hnědé barvy.
Hovězí kuličky se sýrem podávám jako hlavní chod, nejlépe s petrželovými brambory a hořčicí nebo s domácí tatarkou, případně je nabídnu jako chuťovky, napíchnuté na párátku a doplněné některou ze studených omáček.
Ještě něco k tomu:
- Ideální pro tento recept je přední hovězí, nejlépe krk nebo kližka. Rozhodně se vyplatí, když si maso umelete sami.
- Doslova pohrát si můžete s různým dochucením kuliček. Vždy ale mějte na paměti, že méně znamená více, proto různá koření a jejich chuti nekombinujte a vyberte si jen jednu, dvě. Do mletého masa můžete přidat i pažitku, bazalku, majoránku, oregano, tymián, rozmarýn, estragon, šalvěj, kopr nebo třeba koriandr. Nabízí se ale i drcené nebo mleté chilli, drcený římský kmín nebo fenykl, mletá uzená paprika, kari nebo mletá skořice. Skvělé budou kuličky i s přidáním nastrouhaného čerstvého či sušeného zázvoru nebo s citronovou kůrou, ale i se sójovou omáčkou.
- Strouhanky ani mouky do masa rozhodně nepřidávejte víc. Goudu můžete zaměnit za jiný sýr, třeba ementál, ale i nivu, vždy by ale měl být kvalitní.
- Kuličky můžete i usmažit i na pánvi, na sádle nebo v oleji. Ve fritéze by jim při 170 stupních mělo stačit okolo 5 minut.