Květákové krokety se sýrem

Hlavní jídla Sezónní Vegetariánské

 // 

I u nás doma je květák pokaždé vítaný, s největším nadšením pochopitelně ten obalovaný. Ačkoli i já si něm moc rád pochutnám, přiznávám, že tohle „protěžování“ v trojobalu smaženého karfiolu mně dost vadí. Z květáku se totiž dá vykouzlit tolik jiných skvělých a také moc dobrých jídel 🙂

Dnes se chci věnovat květákovým kroketám, také ty mám moc rád. Dá se v nich zpracovat i karfiol ne úplně prvotřídní jakosti, navíc se nemusí předem vařit, jen se rozmixuje, do květákových kroket se zužitkuje i košťál, pokud není dřevnatý. O pořádný level výš pak výsledný produkt dostane přidaný sýr. A ke slovu se na stole může i v tomto případě dostat věrná kamarádka smaženého květáku, tatarská omáčka 🙂 Jen při obalování a pak i zkraje smažení je třeba zvýšené dávky něžnosti, tyhle krokety jsou totiž jemné a křehké 🙂

Květákové krokety se sýrem – příprava

Květákové krokety se sýrem

  • doba přípravy: celkem asi 60 minut + asi 60 minut odležení těsta
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 6 až 8 (12 až 16 kusů)

suroviny:

  • 1 středně velký květák
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 150 g sýru halloumi
  • 50 g sýru Grana Padano
  • 150 g strouhanky
  • 1 lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušené petrželky
  • špetka chilli
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 3 vejce

na obalení:

  • strouhanka

na smažení:

  • rostlinný olej

postup:

Květák zbavím případných listů a dřevnatých částí košťálu, omyju a nechám dobře okapat. Pak ho rozeberu na malé růžičky, košťály nakrájím na drobné kostičky.

V kuchyňském kutru nebo mixéru postupně po částech květák rozmixuju nadrobno, asi do velikosti zrnek rýže. Zhruba polovinu květákové drtě restuju asi 5 minut na pánvi na troše rostlinného oleje, pak nechám zchladnout.

Mezitím ke zbylému rozmixovanému květáku nahrubo nastrouhám sýr halloumi a najemno sýr Grana Padano. Přisypu strouhanku, jemné ovesné vločky, bramborový škrob a všechno koření, tedy oregano, bazalku, tymián, rozmarýn, petrželku, chilli a mletý černý pepř, osolím. Přidám orestovanou a zchladlou druhou polovinu květáku a směs dobře promíchám. Nakonec přidám oloupané a rozdrcené stroužky česneku a vejce a vše znovu dobře promíchám. Uložím do lednice asi na hodinu.

Z odleželého těsta tvořím mokrýma rukama stejně velké koule asi o velikosti tenisového míčku, dobře je přitom utahuju. Pak koule zploštím na asi centimetr vysoké placičky, které obaluju ve strouhance a postupně zvolna smažím po obou stranách v rostlinném oleji na pánvi do sytě zlatavé barvy.

Podávám s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.

Ještě něco k tomu:

  • Rozebraný a pokrájený květák mixuju po malých částech. Ve větším množství se stejnoměrně nerozmělní, nahoře v mixovací nádobě zůstávají velké kusy.
  • Sýr halloumi má tu výhodu, že se ani při vyšší teplotě neroztéká. Pokud jej nemám po ruce, použiju čedar, placičky ale budu křehčí.
  • Kořením nešetřím, jinak by chuť kroket byla mdlá.
  • Strouhanku je možné nahradit starším rohlíkem, nakrájeným na velmi drobné kostičky.
  • Krokety na pánvi smažím a obracím velmi opatrně, hlavně v průběhu smažení jsou dost křehké.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *