Po bramboráku bych se doslova utloukl, mám to tak už od útlého dětství. Z téhle celoživotní lásky jsem se ostatně na blogu už několikrát vyznal, třeba když jsem ukládal recept na tradiční bramborák nebo na bramborák se škvarky z trouby.
Říká se do třetice všeho dobrého, a tak se dnes tohoto rčení chci držet i já. Existuje k tomu dobrý důvod, ještě jedna skvělá verze bramboráku alias cmundy, totiž ta kynutá, s droždím, také pečená v troubě.
Po dost dlouhé době jsem si na kynutou variantu bramboráku vzpomněl, nelenil a udělal ji. Zmizela okamžitě, málem jsem talíř nestihl ani vyfotit 🙂 Je zase trochu jiná, ale neméně dobrá, než ona klasická verze z pánve, díky kvasnicím je načechraná, oproti smažené klasice ne tolik mastná a tudíž lehčeji stravitelná.
Kynutý bramborák se škvarky
- doba přípravy: asi 20 minut + celkem asi 90 minut kynutí + asi 40 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 8 středně velkých brambor
- 8 lžic hladké mouky
- půl lžičky krupicového cukru
- 21 g čerstvého droždí (půl kostky)
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 2 vejce
- 2 lžíce drobnějších nebo posekaných škvarků
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce celého kmínu
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce majoránky
- mletý černý pepř
- sůl
na posypání bramboráku před pečením:
- 1 lžíce drobnějších nebo posekaných škvarků
na vymazání pekáčku:
- 1 lžíce sádla
postup:
Brambory oloupu, omyji a nastrouhám najemno do větší mísy. Nastrouhané brambory nechám chvíli odstát, než začnou pouštět vodu. Pak do nich lžící udělám důlek, do kterého nasypu cukr a rozdrobím droždí, to zasypu jednou lžící mouky, vidličkou trochu promíchám a pod utěrkou nechám asi 15 minut stát, než vzejde droždí.
Pak do mísy přisypu zbytek mouky, smíchané s bramborovým škrobem, promíchám. Přidám vejce, škvarky, oloupané a prolisované stroužky česneku, celý i drcený kmín, majoránku, mletý černý pepř a sůl, vše znovu dobře promíchám.
Pekáček dobře vymažu sádlem a urovnám do něj bramborové těsto. Pod utěrkou nechám asi hodinu a čtvrt kynout.
Ke konci kynutí nechám troubu rozpálit na 200 stupňů. Vykynutý bramborák rovnoměrně posypu zbylými škvarky a dám do rozehřáté trouby péct asi na 40 minut, dokud nezačne lehce zlátnout.
Podávám s kyselou okurkou nebo nakládanou červenou řepou, dobrý je i salát z kysaného zelí.
Ještě něco k tomu:
- Pekáček volím tak velký, aby v něm vrstva těsta byla nízká, vysoká jen pár centimetrů a křupavý povrch bramboráku tak co největší. Pro uvedené množství surovin je ideální klasický pekáč o velikosti asi 40 krát 20 centimetrů.
- Místo škvarků je i do kynutého bramboráku možné přidat nakrájenou měkčí uzeninu, anglickou slaninu nebo kostičky uzeného masa.