Kynutý bramborák se škvarky

Hlavní jídla

 // 

Po bramboráku bych se doslova utloukl, mám to tak už od útlého dětství. Z téhle celoživotní lásky jsem se ostatně na blogu už několikrát vyznal, třeba když jsem ukládal recept na tradiční bramborák nebo na bramborák se škvarky z trouby.

Říká se do třetice všeho dobrého, a tak se dnes tohoto rčení chci držet i já. Existuje k tomu dobrý důvod, ještě jedna skvělá verze bramboráku alias cmundy, totiž ta kynutá, s droždím, také pečená v troubě.

Po dost dlouhé době jsem si na kynutou variantu bramboráku vzpomněl, nelenil a udělal ji. Zmizela okamžitě, málem jsem talíř nestihl ani vyfotit 🙂 Je zase trochu jiná, ale neméně dobrá, než ona klasická verze z pánve, díky kvasnicím je načechraná, oproti smažené klasice ne tolik mastná a tudíž lehčeji stravitelná.

Kynutý bramborák se škvarky

  • doba přípravy: asi 20 minut + celkem asi 90 minut kynutí + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 8 středně velkých brambor
  • 8 lžic hladké mouky
  • půl lžičky krupicového cukru
  • 21 g čerstvého droždí (půl kostky)
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce drobnějších nebo posekaných škvarků
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • mletý černý pepř
  • sůl

na posypání bramboráku před pečením:

  • 1 lžíce drobnějších nebo posekaných škvarků

na vymazání pekáčku:

  • 1 lžíce sádla

postup:

Brambory oloupu, omyji a nastrouhám najemno do větší mísy. Nastrouhané brambory nechám chvíli odstát, než začnou pouštět vodu. Pak do nich lžící udělám důlek, do kterého nasypu cukr a rozdrobím droždí, to zasypu jednou lžící mouky, vidličkou trochu promíchám a pod utěrkou nechám asi 15 minut stát, než vzejde droždí.

Pak do mísy přisypu zbytek mouky, smíchané s bramborovým škrobem, promíchám. Přidám vejce, škvarky, oloupané a prolisované stroužky česneku, celý i drcený kmín, majoránku, mletý černý pepř a sůl, vše znovu dobře promíchám.

Pekáček dobře vymažu sádlem a urovnám do něj bramborové těsto. Pod utěrkou nechám asi hodinu a čtvrt kynout.

Ke konci kynutí nechám troubu rozpálit na 200 stupňů. Vykynutý bramborák rovnoměrně posypu zbylými škvarky a dám do rozehřáté trouby péct asi na 40 minut, dokud nezačne lehce zlátnout.

Podávám s kyselou okurkou nebo nakládanou červenou řepou, dobrý je i salát z kysaného zelí.

Ještě něco k tomu:

  • Pekáček volím tak velký, aby v něm vrstva těsta byla nízká, vysoká jen pár centimetrů a křupavý povrch bramboráku tak co největší. Pro uvedené množství surovin je ideální klasický pekáč o velikosti asi 40 krát 20 centimetrů.
  • Místo škvarků je i do kynutého bramboráku možné přidat nakrájenou měkčí uzeninu, anglickou slaninu nebo kostičky uzeného masa.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *