S přibývajícími teplejšími podvečery přichází chuť na něco odlehčenějšího k večeři, třeba i se sklenkou vína. Báječnou volbou jsou i pečené plněné papriky.
Už před delším časem jsem tady jedny pečené papriky zmiňoval, a to vegetariánské – pečené papriky plněné sýrem a olivami. Ty dnešní jsou ale kromě dvou sýrů i se šunkou, vařenými vejci a také se spoustou petrželové natě, která náplni dodá skvělý akcent. A pokud si ještě dáte trochu práce i s přípravou čerstvého domácího pečiva, pak tyto pečené plněné papriky skutečně nebudou mít chybu.
Pečené papriky plněné šunkou, vejci a dvěma druhy sýra
- doba přípravy: asi 20 minut + pečení paprik asi 45 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 6 velkých silnostěnných paprik
- 100 g šunky
- 4 vejce
- 150 g tvrdého sýra
- 100 g sýra s modrou plísní
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 malá červená cibule
- 2 zelené naťové cibulky
- 3 lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky
- půl lžíce jemně sekané natě libečku
- mletý černý pepř
- sůl
k vymazání pekáčku:
- olivový olej
k podávání:
- pečivo
postup:
Vejce uvařím natvrdo a nechám vychladnout. Mezitím z paprik seříznu vršky se stopkami a ty odložím stranou, vnitřky paprik opatrně vydlabu a odstraním.
Šunku, oba sýry i oloupaná vejce nakrájím na malé kostičky a dám do misky. Přidám k nim oloupanou a nadrobno nakrájenou červenou cibuli, omyté, očištěné a také drobně nakrájené naťové cibulky, jemně nasekané natě hladkolisté petrželky i libečku, 2 lžíce olivového oleje, mletý černý pepř a sůl. Vše vidličkou trochu propasíruji a dobře promíchám.
Troubu rozpálím na 180 stupňů, pekáček vymažu olivovým olejem. Vydlabané papriky rovnoměrně naplním připravenou náplní, kterou v nich trochu upěchuji. Naplněné papriky naskládám nastojato do připraveného pekáčku, přiklopím seříznutými vršky a pokapu jednou lžící olivového oleje.
Peču 40 až 45 minut, dokud vršky paprik nezačnou lehce zlatavě hnědnout.
Podávám s čerstvým pečivem.
Ještě něco k tomu:
- Pekáček použijte pokud možno tak velký, aby papriky jeho dno zaplnily beze zbytku. Při pečení se tak papriky neskácí a náplň zůstane uvnitř.
- Pro tento recept používám velké silnostěnné papriky, s malými, tenkostěnnými paprikami nebo s kapiemi to není ono. Papriky se snažím vybírat stejně velké a takové, které budou v pekáčku dobře stát. Při uvedeném rozpisu surovin dostane každý na talíř jednu celou papriku a k tomu ještě půlku druhé, na talíři to vypadá docela pěkně. Papriky rovnoměrně pokapu zbytkem šťávy z pekáčku.
- Jako tvrdý sýr mám do těchto paprik nejraději čedar nebo goudu, báječně přitom zužitkujete případné zbytky sýrů. Místo šunky můžete použít i tvrdší, nepříliš tučný salám, také nakrájený na malé kostičky.
- Na bylinkách opravdu nešetřete. Mimo sezónu použijte v případě nouze alespoň petrželku i libeček sušené. Vyzkoušet můžete i obměnu s tymiánem nebo saturejkou; ty jsou ale daleko výraznější, proto jich přidejte o dost méně.