Mazanec až napodruhé

Moučníky a dezerty Sezónní Vegetariánská

 // 

mazanec upr

Ne za pět minut dvanáct, ale v hodině dvanácté vkládám na blog svůj dnešní, velikonočně mazancový text. Před pár dny jsem kdesi četl, že opravdu dobrý mazanec nepatří zrovna mezi ty jednoduché pekařské výtvory, ba právě naopak. Podivil jsem se trochu tomuto tvrzení, a právě to jsem asi neměl dělat. Můj letošní mazanec – zdůrazňuji osvědčený, podle receptu vítězné televizní pekařky Petry Burianové – se prostě nepovedl 🙁 Byl sice chuťově výborný, tak jako vždy, ale tvarově děsivý! Se zatnutýma zubama jsem vyslechl konstatování, že tentokrát jsem vyrobil spíš variaci na vánoční štolu 🙂 Důvod nezdaru? Stačilo jen lehké nesoustředění před vkládáním letošního mazance do trouby a při nařezávání křížku zajet do těsta trochu hlouběji. Prostě nařezávání mazance jsem si spletl s nařezáváním kváskového chleba a zkáza v troubě na sebe nedala dlouho čekat 🙁

A tak na letošní Velikonoce se u nás mazanec nakonec pekl dvakrát. Křížek na tom druhém jsem naříznul skutečně jen decentně 🙂 Tohle těsto je ale tak skvělé, že i druhý mazanec zmizí určitě velmi rychle 🙂

img-8103
Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

  • doba přípravy: asi 40 minut + celkem asi 2 hodiny kynutí + asi 50 minut pečení
  • náročnost: velmi snadné

suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 75 g polohrubé mouky
  • 225 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 90 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 3 žloutky
  • 110 g másla
  • kůra z 1 bio citronu
  • 45 g rozinek
  • rum (na namočení rozinek den předem)
  • 40 g oloupaných mandlí
  • 40 g vlašských ořechů
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • půl lžičky soli

na potření mazance před pečením:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka

postup:

Pokud možno den předem naložím do trochy rumu rozinky.

Do mísy od robotu proseji všechny tři mouky. Do důlku v nich přidám lžíci z receptového množství krupicového cukru a ten zaliji asi třetinou z receptového množství mírně vlahého mléka. Do mléka pak rozdrobím čerstvé droždí a vidličkou promíchám s trochou okolní mouky. Pod utěrkou nechám vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.

Mezitím rozpustím máslo, ale jen tak, aby bylo mírně vlahé. Oloupu a rozpůlím mandle, připravím si trochu rozlámané vlašské ořechy a scedím namočené rozinky. Z omytého bio citronu ostrouhám kůru. Do zbytku vlahého mléka rozmíchám žloutky.

Do mísy s moukou a vzešlým kváskem přisypu zbytek krupicového i vanilinový cukr, sůl, ostrouhanou citronovou kůru a špetku nastrouhaného muškátového oříšku, přiliji rozpuštěné, jen mírně vlahé máslo a také zbytek mléka, rozšlehaného se žloutky. V robotu uhnětu hladké, lesklé a nelepivé těsto. To nechám pod utěrkou asi půl hodiny kynout, během té doby jednou nebo dvakrát pomocí stěrky přeložím.

Po půlhodině těsto mírně v rukou propracuji a vytvořím dobře utažený bochánek. Ten dám na plech, vyložený pečícím papírem nebo fólií asi na hodinu až půldruhou hodinu kynout, přikrytý dalším pečícím papírem nebo fólií.

Troubu dám rozehřát na 160 stupňů. Vykynutý mazanec potřu vejcem, rozšlehaným s trochou mléka, zvrchu naříznu křížek a mazanec dám do vyhřáté trouby péct asi na 50 minut do zlatova. Zda je dobře upečený, to vyzkouším pomocí špejle.

Upečený mazanec nechám vychladnout na kuchyňské mřížce.

Ještě něco k tomu:

  • Máslo rozpuštím v mikrovlnné troubě, zapnuté na dvě, tři minuty na minimální výkon.
  • Pokud rozinky zapomenete den předem namočit do rumu, v malém rendlíčku je společně s několika lžícemi rumu nechte přejít varem a nechte vychladnout.
  • Mandle snadno oloupu, když je před tím na několik málo minut ponořím do trochy vařící vody.
  • Mazanec vždy peču ve spodní části trouby, tak se upeče nejlíp.

1 komentář u „Mazanec až napodruhé“

  1. Rozinky mám ve velké sklenici v rumu namočené pořád. Když jsem tak v polovině, založím druhou sklenici. A jsou pořád k dispozici do jakehokoliv těsta, tvarohu…a beru je pěkně lžičkou, žádné cezení 😂. Toť poznámka zkušené

    Odpovědět

Napsat komentář