Nejspíš jsem to tady už zmiňoval. Bramborák je skutečně moje nejmilejší jídlo. Odjakživa. 🙂 Punc výjimečnosti má u mě i proto, že ačkoli u nás vařila výhradně maminka, bramborák byl jediným jídlem, které pokaždé chystal můj tatínek. Dodnes to vidím, jak kdyby to bylo včera: Stojím na špičkách nedočkavě s prázdným talířem u plotny, než tatínek další bramborák dosmaží, a naprázdno u toho polykám… Bramborák, to byl zkrátka pokaždé malý svátek. Vítaná navíc byla i nepsaná dohoda našich se sousedy. Vždycky, když u nás nebo u sousedů bramborák zavoněl, tak přes chodbu putoval talíř se vzorkem na ochutnání. 🙂 Přiznávám bez mučení, že mně víc chutnaly ty od sousedů. Zatímco tatínek dělal bramboráky hodně tenké, ty od sousedů byly o poznání silnější. A tlustší bramboráky preferuju do dneška. 🙂
Vychytat tu z mého pohledu nejlepší chuť bramboráku mně trvalo docela dlouho. Vyzkoušel jsem všechny možné varianty, o kterých jsem slyšel, četl, i které mě napadly: Hladší i hrubší těsto, kromě tradiční majoránky a pepře i nějaké to další koření, různé druhy mouky, s mlékem i bez, s uzeninou i bez, se všemožnými dalšími přísadami… Ani dnes nikomu neberu ten jeho ideální recept ani preferovanou chuť, ale můj léty vychytaný a osvědčený najdete níže. Zkrátka bramborák jinak nedělám, tenhle je pro mne top. 🙂 Míváme ho doma často, naposledy byl sice jako příloha k uzenému, ale nejčastěji ho dělám jen tak, se syrovým kysaným zelím. 🙂
Bramborák
- doba přípravy: asi 25 minut + asi 25 minut smažení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 800 g brambor
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce strouhanky
- 2 vejce
- 1 a půl palice česneku
- půlka větší cibule
- 8 lžic sušené majoránky
- 1 lžíce celého kmínu
- půl lžičky drceného kmínu
- půl lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička soli
- sádlo na smažení
k podávání:
- kysané zelí
postup:
Polovinu oloupaných brambor nastrouhám na nejjemnějším struhadle, druhou na okurkovém. Přidám vejce, oloupaný a se solí utřený česnek, velmi jemně nakrájenou oloupanou cibuli, majoránku, pepř, celý i drcený kmín a dobře promíchám, nakonec do těsta zamíchám polohrubou mouku se strouhankou.
Těsto nechám chvíli odstát a pak znovu promíchám, v případě potřeby ještě dochutím nebo dosolím. Na pánvi na rozpáleném sádle těsto rovnoměrně rozetřu a smažím po obou stranách do zlatova. Podávám je se syrovým kysaným zelím.
Ještě něco k tomu:
- Ideální jsou na bramboráky brambory typu C, tedy škrobovité. Pokud bramborák děláte z nových, čerstvě sklizených brambor, přidejte do těsta lžičku bramborového škrobu. Nové brambory mají škrobu málo.
- S moukou to nepřehánějte. Čím více jí dáte, tím méně budou bramboráky křupavé. Právě kvůli jejich větší křupavosti přidávám trochu strouhanky.
- Majoránkou ani česnekem nešetřete. Máte-li česnek rádi, uvedené množství těsta hravě snese i dvě palice česneku. Česnek určitě použijte český.
- Smažit bramboráky můžete i na oleji, ale na sádle jsou rozhodně chutnější. 🙂