To vypadá moc dobře, nebyl by vzoreček? – Podobné věty slýchávají (nejen) nad nejrůznějšími domácími sladkostmi jejich tvůrci docela často, pokud se k tácu nebo k pekáči s vábně vyhlížející laskominou přitočí někdo známý.
Jsou ale i tací šťastlivci, kteří si o „vzoreček“ na ochutnání říkat nemusejí. Dostanou ho totiž bez řečí, spontánně, nejčastěji od někoho z přátel. Právě takhle jsme k dnešnímu koláči přišli i my, když jsme „vzoreček“ před nedávnem dostali od naší sousedky a kamarádky v jedné osobě. Ostatně, není divu, Marcela má ve zvyku péct (ale i vařit) ve velkém. I následující koláč prý pekla hned z celého kila mouky, a tak ho byly plné tři plechy.
Hned jak jsme koláč doma ochutnali, řekl jsem si Marcele o recept. Tenké kynuté těsto, štědrá vrstva šťavnatých jablek, k tomu poctivá dávka voňavé křupavé drobenky. Vážně dobrota! Recept jsem si mírně upravil ku obrazu svému (pochopitelně i množství těsta, tak aby vyšlo jen na jeden plech!) a hned jej vyzkoušel. Od té doby byl tenhle koláč u nás na stole už několikrát.
Jablkový kynutý koláč s drobenkou
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 20 minut příprava kvásku + asi 90 minut kynutí těsta + asi 50 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 350 g polohrubé mouky
- 35 g krupicového cukru
- 35 g sádla
- 1 žloutek
- 165 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
na jablečnou náplň:
- 1500 g jablek
- 100 g krupicového cukru
- 1 bio citron
na drobenku:
- 200 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 100 g krupicového cukru
- půl lžičky skořice
na vymazání plechu:
- máslo
postup:
Droždí rozetřu v rendlíku s jednou lžící receptového množství krupicového cukru. Vzniklou kašičku rozšlehám s jednou lžící receptového množství mouky a asi polovinou mírně vlahého mléka. Zakryji utěrkou a nechám asi 20 minut odpočívat, dokud nevzejde kvásek.
Vzešlý kvásek dám do mísy od robotu, přidám žloutek, zbytek mléka a mouky a vidličkou trochu promíchám. Přidám zbytek cukru, rozpuštěné, ale jen mírně vlahé sádlo, strouhaný muškátový oříšek a sůl. V robotu uhnětu hladké, lesklé a nelepivé těsto. Pod utěrkou nechám kynout asi hodinu až hodinu a půl, dokud těsto svůj objem nezdvojnásobí.
Mezitím si připravím jablečnou náplň. Neoloupaná, jen jadřinců zbavená jablka nahrubo, na okurkovém struhadle nastrouhám. Přidám kůru, ostrouhanou z omytého bio citronu, citronovou šťávu i krupicový cukr a dobře promíchám.
Troubu dám rozpálit na 170 stupňů. Velký hluboký plech vytřu máslem. Připravím si i drobenku, na kterou konečky prstů smíchám povolené máslo, hrubou mouku, krupicový cukr a skořici.
Vykynuté těsto rozválím na velikost plechu a pomocí válečku přeložím na vymazaný plech. Prsty těsto urovnám a u krajů vytvaruji trochu vyvýšený okraj. Na těsto rovnoměrně navrstvím jablečnou náplň, tu posypu připravenou drobenkou.
Peču v předehřáté troubě asi 40 až 50 minut, dokud špejli zapíchnutou do koláče nevyndám bez zbytků těsta.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na klasický velký hluboký plech (zhruba 35 x 45 centimetrů).
- Vykynuté těsto se příliš nelepí, i tak jej ale rozvaluji na nepřilnavé sklokeramické desce, takže není třeba podsypávat moukou.
- Místo čerstvého droždí můžete pochopitelně použít i sušené, toho dávám asi 6 gramů, tedy necelý jeden sáček běžného balení.
- Jablka lze samozřejmě nahradit i jiným ovocem, v této době například pozdními odrůdami hrušek.
- Vegetariáni mohou sádlo v těstě nahradit jiným vhodným tukem.