Vrchol letošní houbařské sezóny je sice dávno ten tam, ale tím spíš některé parádně rostlé, v okolních lesích při procházkách se psy náhodně objevené jedince nedokážu minout a nesebrat. Co ale doma s nimi? Sušit pár kousků se nevyplatí a na smaženici či jiný hlavní chod jich většinou bývá málo.
Po návratu z jedné takové cesty lesem se zrodila následující polévka. Stačilo letmo se rozhlédnout po špajzu, popustit uzdu fantazii a ke dvěma houbám přibrat pár růžičkových kapustiček, bramboru a cibuli. Ještě pár drobností a na stole byla skvělá, rychlá a zase jiná polévka. Určitě si zaslouží časem zopakovat.
Houbová polévka s růžičkovou kapustou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 větší hřibovité houby
- 2 středně velké brambory
- asi 20 ks růžičkové kapusty
- 1 středně velká cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- pažitka
postup:
Na másle zpěním oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidám očistěné a nahrubo nasekané houby a krátce podusím. Pak cibuli s houbami zasypu hladkou moukou a za stálého míchání krátce restuji. Nakonec přisypu mletou papriku, rychle vše promíchám, zaliji zeleninovým vývarem a dobře prošlehám.
Přidám očištěnou a na půlky růžiček rozkrájenou kapustu, oloupané a na menší kostičky nakrájené brambory a také rajčatový protlak, opepřím a osolím a přivedu k varu. Za občasného míchání vařím asi 15 minut. Na závěr do polévky přiliji sladkou smetanu, promíchám, v případě potřeby dosolím a dopepřím. Polévku trochu přihřeji, již ale nevařím. V talířích polévku posypu posekanou pažitkou.
Ještě něco k tomu:
- Nemáte-li čerstvé houby, sušené nejlépe den předem namočte a pak na cibuli trochu déle poduste.
- Máte-li rádi pikantnější chuť, ke sladké můžete přidat i špetku mleté pálivé papriky.