Tohle byl jednoznačně nejoblíbenější koláč mého dětství! Křehounké, tuze dobré těsto nahoře i dole, mezitím nastrouhaná jablíčka. Jemně pocukrováno. Toť vše. Jednoduché, ale úžasně dobré! Jablkový linecký koláč pekla moje babička a já bych snad byl schopen i jako dítě sníst najednou celý plech. 🙂
Když už tady babička nebyla a já se sám začal pohybovat kolem plotny, často jsem na onen babiččin jablečný koláč vzpomínal a po tom správném receptu jsem pátral hodně dlouho. Nakonec se ale povedlo a teď ten recept chráním jak oko v hlavě. A hlavně právě v této době, kdy je nová úroda ovoce ještě na stromech a z té loňské zbývají prakticky už jen jablíčka, dělám tento koláč nejčastěji.
Jablkový linecký koláč
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 60 minut odležení těsta + asi 30 minut pečení
- obtížnost: snadné
suroviny:
na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 1 kypřící prášek do pečiva
- vanilkový lusk
- špetka soli
na náplň:
- 1000 g jablek
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový pudink
- špetka kyseliny citrónové
- špetka skořice
na vymazání plechu:
- máslo
k posypání hotového koláče:
- moučkový cukr
postup:
Do větší mísy proseju mouku společně s cukrem a kypřícím práškem, přidám špetku soli a vyškrábnutý obsah vanilkového lusku. Do sypké části těsta rozsekám pomocí nože změklé máslo, přidám vejce a mléko a rukama krátce, ale dobře propracuju. Těsto zabalím do potravinové fólie a dám asi na hodinu odležet do lednice.
Mezitím připravím náplň. Omytá jablka zbavím jadřinců i se slupkou nastrouhám na okurkovém struhadle. Přidám pudinkový prášek, cukr a špetku skořice a kyseliny citrónové. Dobře promíchám.
Středně velký plech vymažu máslem. Na vále, lehce poprášeném hladkou moukou, vyválím do velikosti plechu polovinu odleželého těsta. Pomocí válečku těsto přenesu na plech, prsty těsto v plechu dorovnám tak, aby mělo asi centimetr zvednutý okraj. Na takto připravenou první polovinu těsta stejnoměrně rozprostřu jablkovou náplň. Pak na pomoučeném vále vyválím druhou polovinu těsta a opět pomocí válečku přenesu na plech tak, aby těsto náplň zakrylo. Přebytečné konce těsta odříznu a ozdobím jimi vršek koláče.
Peču v troubě, rozpálené na 180 stupňů, asi 30 minut. Hotový koláč začíná zlátnout, špejli do něj zapíchnutou vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta. Vychladlý koláč posypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na plech o velikosti asi 33 x 25 centimetrů.
- Vanilkový lusk můžete nahradit vanilinovým cukrem, v tom případě ale dejte do těsta o to méně moučkového cukru.
- Máte-li rádi, do těsta můžete přidat i citrónovou kůru.
- Pokud nastrouhaná jablka pustí šťávy hodně, trochu jí raději odeberte, spodní část koláče by se špatně pekla.
- Když jsem doma nenašel vanilkový pudink, použil jsem karamelový. Vy to raději nedělejte. 🙁
- Místo jablek můžete jako náplň použít i méně zralé hrušky nebo rebarboru. Dobrý je ale i s náplní tvarohovou.
Testo nedoporucuji. Nejde nanest na valecek.asi dle receptu malo mouky.Skoda masla.mohly byt vanilkove rohlicky.
Dobrý den, tak to mě mrzí, že se Vám těsto nepodařilo do formy pomocí válečku přenést. Nedokážu takto na dálku říct, kde přesně se u vás při zpracování těsta stala chyba, ale u mne jde o osvědčený recept, koláč peču pravidelně. Zkoušel jsem narychlo zapátrat i jinde, až na pár drobností prakticky stejný recept na takový koláč prezentuje například Roman Vaněk.
Ono nejde žádné těsto (i z jiného receptu) přenést na plech. Já těsto rozdělím na 4 díly vyválím je postupně a pak jednotlivé díly poskládám. Jinak recept je dobrý.
??
Díky za zkušenost 🙂 Ono je taky důležité těsto příliš dlouho nezpracovávat, hlavně ne teplýma rukama, a pak nechat v lednici odležet. Ať se Vám daří!
Těsto se dá krásně vyválet mezi dvěmi archy pečícího papíru. Spodní dám s těstem na plech a vrchní arch sloupnu. Tento typ těsta se lepí, ale dá se tomu jednoduše předejít 😃
Také to tak dělám:-) Ono navíc když je těsto chladné po odležení v lednici, příliš se ani nelepí…
Zdravím vás upekla jsem váš koláč,dolní část vyválena,na to uvařený pudink,na to strouhaná jablka,těsto navrch nastrouhané na hrubém struhadle.Výborný
Dobrý den, to mám radost, báječný nápad:-)
Koláč je výborný, dlouho jsem hledala takový, aby byl z polohrubé mouky. Přidávám ještě rozinky a brusinky, někdy hrubě posekané ořechy.
Tento koláč miluje celá rodina. Je to pochoutka. Díky.
To mám radost! A děkuju, že jste se tady zastavila 🙂
Právě jsem upekl.Jen jsem dal zamrazené nastrouhané jablka,poté vymačkal a místo cukru zbytky marmelád.
Ať chutná! 🙂
Dělala jsem přesně podke receptu a je vynikající!Mohu recept doporučit. Krásně se s těstem pracovalo a těsto šlo bez problémů přenést pomocí válečku. Po koláči se jen zaprášilo?Děkuji za skvělý recept.
Jsem moc rád, že chutnal 🙂 A děkuji za návštěvu!
Super recept, děkuji!
Mám radost, že Vám vyhovuje:-) Hezkou neděli!