Nejlepší babiččin koláč

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Jablkový linecký koláč

Tohle byl jednoznačně nejoblíbenější koláč mého dětství! Křehounké, tuze dobré těsto nahoře i dole, mezitím nastrouhaná jablíčka. Jemně pocukrováno. Toť vše. Jednoduché, ale úžasně dobré! Jablkový linecký koláč pekla moje babička a já bych snad byl schopen i jako dítě sníst najednou celý plech. 🙂

Když už tady babička nebyla a já se sám začal pohybovat kolem plotny, často jsem na onen babiččin jablečný koláč vzpomínal a po tom správném receptu jsem pátral hodně dlouho. Nakonec se ale povedlo a teď ten recept chráním jak oko v hlavě. A hlavně právě v této době, kdy je nová úroda ovoce ještě na stromech a z té loňské zbývají prakticky už jen jablíčka, dělám tento koláč nejčastěji.

Jablkový linecký koláč

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 60 minut odležení těsta + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • vanilkový lusk
  • špetka soli

na náplň:

  • 1000 g jablek
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • špetka kyseliny citrónové
  • špetka skořice

na vymazání plechu:

  • máslo

k posypání hotového koláče:

  • moučkový cukr

postup:

Do větší mísy proseju mouku společně s cukrem a kypřícím práškem, přidám špetku soli a vyškrábnutý obsah vanilkového lusku. Do sypké části těsta rozsekám pomocí nože změklé máslo, přidám vejce a mléko a rukama krátce, ale dobře propracuju. Těsto zabalím do potravinové fólie a dám asi na hodinu odležet do lednice.

Mezitím připravím náplň. Omytá jablka zbavím jadřinců i se slupkou nastrouhám na okurkovém struhadle. Přidám pudinkový prášek, cukr a špetku skořice a kyseliny citrónové. Dobře promíchám.

Středně velký plech vymažu máslem. Na vále, lehce poprášeném hladkou moukou, vyválím do velikosti plechu polovinu odleželého těsta. Pomocí válečku těsto přenesu na plech, prsty těsto v plechu dorovnám tak, aby mělo asi centimetr zvednutý okraj. Na takto připravenou první polovinu těsta stejnoměrně rozprostřu jablkovou náplň. Pak na pomoučeném vále vyválím druhou polovinu těsta a opět pomocí válečku přenesu na plech tak, aby těsto náplň zakrylo. Přebytečné konce těsta odříznu a ozdobím jimi vršek koláče.

Peču v troubě, rozpálené na 180 stupňů, asi 30 minut. Hotový koláč začíná zlátnout, špejli do něj zapíchnutou vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta. Vychladlý koláč posypu moučkovým cukrem.

Jablkový linecký koláč

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin vystačí na plech o velikosti asi 33 x 25 centimetrů.
  • Vanilkový lusk můžete nahradit vanilinovým cukrem, v tom případě ale dejte do těsta o to méně moučkového cukru.
  • Máte-li rádi, do těsta můžete přidat i citrónovou kůru.
  • Pokud nastrouhaná jablka pustí šťávy hodně, trochu jí raději odeberte, spodní část koláče by se špatně pekla.
  • Když jsem doma nenašel vanilkový pudink, použil jsem karamelový. Vy to raději nedělejte. 🙁
  • Místo jablek můžete jako náplň použít i méně zralé hrušky nebo rebarboru. Dobrý je ale i s náplní tvarohovou.

16 komentářů u „Nejlepší babiččin koláč“

    • Dobrý den, tak to mě mrzí, že se Vám těsto nepodařilo do formy pomocí válečku přenést. Nedokážu takto na dálku říct, kde přesně se u vás při zpracování těsta stala chyba, ale u mne jde o osvědčený recept, koláč peču pravidelně. Zkoušel jsem narychlo zapátrat i jinde, až na pár drobností prakticky stejný recept na takový koláč prezentuje například Roman Vaněk.

      Odpovědět
    • Ono nejde žádné těsto (i z jiného receptu) přenést na plech. Já těsto rozdělím na 4 díly vyválím je postupně a pak jednotlivé díly poskládám. Jinak recept je dobrý.
      ??

      Odpovědět
      • Díky za zkušenost 🙂 Ono je taky důležité těsto příliš dlouho nezpracovávat, hlavně ne teplýma rukama, a pak nechat v lednici odležet. Ať se Vám daří!

        Odpovědět
        • Těsto se dá krásně vyválet mezi dvěmi archy pečícího papíru. Spodní dám s těstem na plech a vrchní arch sloupnu. Tento typ těsta se lepí, ale dá se tomu jednoduše předejít 😃

          Odpovědět
          • Také to tak dělám:-) Ono navíc když je těsto chladné po odležení v lednici, příliš se ani nelepí…

    • Zdravím vás upekla jsem váš koláč,dolní část vyválena,na to uvařený pudink,na to strouhaná jablka,těsto navrch nastrouhané na hrubém struhadle.Výborný

      Odpovědět
  1. Koláč je výborný, dlouho jsem hledala takový, aby byl z polohrubé mouky. Přidávám ještě rozinky a brusinky, někdy hrubě posekané ořechy.
    Tento koláč miluje celá rodina. Je to pochoutka. Díky.

    Odpovědět
  2. Dělala jsem přesně podke receptu a je vynikající!Mohu recept doporučit. Krásně se s těstem pracovalo a těsto šlo bez problémů přenést pomocí válečku. Po koláči se jen zaprášilo?Děkuji za skvělý recept.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *