Mouky je v něm tak strašně málo, že nad označením koláč člověk až zaváhá. A co víc: Recept vyskočil na internetových stránkách přesně v tom balení, které ve mně vyvolává silné pochybnosti, neb nadpis byl ve stylu Neváhejte a tenhle koláč si upečte dřív, než bude pozdě, jiný koláč potom už nikdy chtít nebudete!
A proto když se u nás ozvalo prosebné Podívej se na tohle, to musí být strrraaašně dobré, hned jsem po přelétnutí receptu mávnul rukou a myslel si své. Jenže naléhání neustávalo. A tak jsem nakonec přece jen vyměknul a zamířil do špajzu pro jablka… Brzy byl tento nezvaný koláč nekoláč v troubě.
Přiznávám, výsledek mě překvapil a já se v duchu za svoji pochybovačnost omluvil. Tenhle jednoduchý koláč nekoláč není vůbec špatný, už jen kvůli štědré dávce jablek, která v něm je. Těsto sice dost rychle vlhne, ale když k němu budete servírovat i kopeček šlehačky, určitě se po něm jen zapráší. Mimochodem: Zrovna dnes jsem jej pekl znovu.
Šťavnatý jablečný koláč
- doba přípravy: asi 25 minut + pečení asi 65 minut
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- asi 750 g jablek
- 2 vejce
- 100 g krystalového cukru
- 80 g hladké mouky
- 1 vanilinový cukr
- 100 ml mléka
- 20 g másla
- 1 bio citron
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Dno menší dortové formy vyložím pečícím papírem a společně s boky formy vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu dám rozehřát na 180 stupňů.
Omytá jablka oloupu, rozčtvrtím, zbavím stopek a jadřinců a nakrouhám do mísy na stejně silné, asi tří milimetrové plátky. Z omytého bio citronu ostrouhám kůru, tu odložím stranou, šťávu z citronu promíchám s jablkovými plátky.
Do další mísy proseji mouku s kypřícím práškem do pečiva a dobře promíchám s ostrouhanou kůrou a špetkou soli.
V robotu vyšlehám do světlé pěny krupicový a vanilkový cukr s vejci. Postupně přidám a krátce prošlehám s rozpuštěným, ale jen velmi mírně vlahým máslem a potom i mlékem. Vmíchám moučnou směs a vše přidám k jablkovým plátkům, se kterými dobře promíchám.
Směs urovnám do připravené formy a dám péct na 50 až 65 minut. Upečený koláč začne velmi lehce zlátnout a jeho okraje se oddělují od boků formy. Špejli, kterou do upečeného koláče zapíchnu, musím vyndat bez jakýchkoli zbytků těsta.
Koláč podávám posypaný moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Na uvedené množství těsta používám dortovou rozevírací formu o průměru asi 21 centimetrů.
- Pečící papír nezastřihávám do velikosti dna formy, ale celý arch papíru jednoduše do formy přivřu.
- Koláč je velmi křehký, proto si při jeho přendávání na mísu pomohu nejprve překlopením vrškem dolů na pomocný talíř, pak teprve koláč překlopím na mísu.
- Slupky z jablek nevyhazujte, je z nich skvělý ovocný čaj.