Nezvaný koláč nekoláč v troubě

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

jablkovy_kolac_0

Mouky je v něm tak strašně málo, že nad označením koláč člověk až zaváhá. A co víc: Recept vyskočil na internetových stránkách přesně v tom balení, které ve mně vyvolává silné pochybnosti, neb nadpis byl ve stylu Neváhejte a tenhle koláč si upečte dřív, než bude pozdě, jiný koláč potom už nikdy chtít nebudete!

A proto když se u nás ozvalo prosebné Podívej se na tohle, to musí být strrraaašně dobré, hned jsem po přelétnutí receptu mávnul rukou a myslel si své. Jenže naléhání neustávalo. A tak jsem nakonec přece jen vyměknul a zamířil do špajzu pro jablka… Brzy byl tento nezvaný koláč nekoláč v troubě.

Přiznávám, výsledek mě překvapil a já se v duchu za svoji pochybovačnost omluvil. Tenhle jednoduchý koláč nekoláč není vůbec špatný, už jen kvůli štědré dávce jablek, která v něm je. Těsto sice dost rychle vlhne, ale když k němu budete servírovat i kopeček šlehačky, určitě se po něm jen zapráší. Mimochodem: Zrovna dnes jsem jej pekl znovu.

Šťavnatý jablečný koláč

Šťavnatý jablečný koláč

  • doba přípravy: asi 25 minut + pečení asi 65 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • asi 750 g jablek
  • 2 vejce
  • 100 g krystalového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 1 vanilinový cukr
  • 100 ml mléka
  • 20 g másla
  • 1 bio citron
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Dno menší dortové formy vyložím pečícím papírem a společně s boky formy vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu dám rozehřát na 180 stupňů.

Omytá jablka oloupu, rozčtvrtím, zbavím stopek a jadřinců a nakrouhám do mísy na stejně silné, asi tří milimetrové plátky. Z omytého bio citronu ostrouhám kůru, tu odložím stranou, šťávu z citronu promíchám s jablkovými plátky.

Do další mísy proseji mouku s kypřícím práškem do pečiva a dobře promíchám s ostrouhanou kůrou a špetkou soli.

V robotu vyšlehám do světlé pěny krupicový a vanilkový cukr s vejci. Postupně přidám a krátce prošlehám s rozpuštěným, ale jen velmi mírně vlahým máslem a potom i mlékem. Vmíchám moučnou směs a vše přidám k jablkovým plátkům, se kterými dobře promíchám.

Směs urovnám do připravené formy a dám péct na 50 až 65 minut. Upečený koláč začne velmi lehce zlátnout a jeho okraje se oddělují od boků formy. Špejli, kterou do upečeného koláče zapíchnu, musím vyndat bez jakýchkoli zbytků těsta.

Koláč podávám posypaný moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Na uvedené množství těsta používám dortovou rozevírací formu o průměru asi 21 centimetrů.
  • Pečící papír nezastřihávám do velikosti dna formy, ale celý arch papíru jednoduše do formy přivřu.
  • Koláč je velmi křehký, proto si při jeho přendávání na mísu pomohu nejprve překlopením vrškem dolů na pomocný talíř, pak teprve koláč překlopím na mísu.
  • Slupky z jablek nevyhazujte, je z nich skvělý ovocný čaj.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *